Du i Fokus
Hälsa & MotionResorUpplevelser

S:t Olavsleden – Skandinaviens El Camino de Compostela

skriv ut

Pilgrimsvandring har vuxit i popularitet de senaste åren och det är något som inte gått S:t Olavsleden obemärkt förbi. Nu öppnar nio nya boenden upp längst med leden där pilgrimer kan få tak över huvudet och mat i magen.

S:t Olavsleden är Skandinaviens svar på El Camino de Compostela. På stigar, grus- och asfaltsvägar tar leden vandraren genom skogar, längs sjöar, över fjäll, genom samhällen och historiska platser. Allt i fotspåren av den helige Olav. Leden sträcker sig från Selånger i öst till Trondheim i väst och är cirka 580 kilometer lång.

År 1030 steg kung Olav Haraldsson i land i Selånger och påbörjade sin resa mot Norge för att återta tronen men stupade i slaget i Stiklestad den 29 juli. Hans kropp flyttades snart till Nidaros och sedan dess har pilgrimer vandrat i hans fotspår och gör så än idag. Antal pilgrimsvandrare längs S:t Olavsleden ökar för varje år och kommer från hela världen.

Vid ankomst i Trondheim hämtas Olavsbrevet, beviset på att pilgrimen genomfört vandringen. Under vandringssäsongen 2019 ökade antal uthämtade Olavsbrev med 29 procent och både kommuner, regioner och privatpersoner satsar för att kunna ta emot ännu fler pilgrimsvandrare.

– Vi har år efter år märkt att pilgrimsvandring ökar i popularitet och att vi nu kan öppna nio nya boenden längs den 58 mil långa pilgrimsleden känns fantastiskt. Just i år med Coronapandemin kommer troligen inte alla boenden, gamla eller nya, att hålla öppet. Men vi jobbar långsiktigt och ser att vandringen kommer att öka igen när gränserna är öppna och resandet tillåtet, säger Marica Hamberg, projektsamordnare, S:t Olavsleden.

I Ljungaverk, ligger Lokstallet Bed & Breakfast. Här öppnade Camilla Lindfors ett bed & breakfast med 13 rum vid årsskiftet. Hälften är dubbelrum och hälften enkelrum med gemensamt kök, dusch och toalett. Boendet ligger cirka 200 meter från vandringsleden.

– Jag öppnade efter nyår och har hittills haft arbetare som bott över natten. Nu inför sommaren såg jag fram emot både pilgrimsvandrare och andra gäster men vi får se hur det blir. Annars hoppas jag så klart på sommaren 2021 istället, och att många pilgrimer väljer att besöka oss då, säger Camilla Lindfors som driver Lokstallet Bed & Breakfast.

Boenden som pilgrimsvandrare tar del av längs den långa vandringsleden varierar från enkla rum i ett boningshus till attefallshus, vandrarhem, bed&breakfast och hotell.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 19 times, 1 visit(s) today