Du i Fokus
ResorUpplevelser

Nordnorge satsar på norrskensupplevelser

skriv ut

Mellan slutet av september till slutet av mars är norrskenet en naturlig del av livet uppe i Nordnorge. Det geografiska läget gör detta till en av de bästa platserna att uppleva det märkliga ljusskenet på. Därför har Norge satsat stort på norrskensupplevelser senaste åren. Här är ett antal spännande aktiviteter som passar på en norrskenslängtandes bucket list.

Norrsken uppstår då stora mängder partiklar från solen slungas ut i rymden under en solstorm. När dessa når jordens magnetfält leds de mot en cirkel runt Nordpolen och kommer i kontakt med atmosfärens övre lager. Den energi som frigörs under denna reaktion är det som skapar norrsken. Oftast är det grönt, men det kan även vara gult, mörkblått, rött och orange.

Även om norrsken finns på andra platser så är det få områden som satsar så rejält på norrskensupplevelser som Nordnorge gör. Det har resulterat i en stor ökning av antalet utländska besökare som vill uppleva fenomenet. Med appen NorwayLights blir det lite enklare att hitta norrskenet. Appen visar en prognos som hjälper turisten att bestämma när och var man har störst chans att få se det.

Spännande norrskensaktiviteter:

Norrskensgaranti med Hurtigruten
Chansen att se norrskenet från Hurtigrutens däck är så stor att du får norrskensgaranti om du reser mellan oktober 2017 och mars 2018. Kryssningen varar i 12 dagar och går från Bergen på västkusten till Kirkenes i Nordnorge och tillbaka till Bergen. Detta är Hurtigrutens mest klassiska resa och som resenär upplever man hela Norges kustlinje med 34 hamnar, över 100 fjordar och 1 000 fjäll.
Norrskensgaranti på Hurtigruten

Norrsken ovan molnen
Den som inte nöjer sig med att betrakta norrskenet från marken kan uppleva ljusskenet från ett flygplan. Det är flygbolaget Widerøe som erbjuder norrskensturer ovanför molnen och chansen att se norrskenet är stor. Turerna utgår från Tromsö.
Wideroes norrskensflygningar

Norrsken i lyxig stuga i Narvik
Ett av de mest bekväma sätten att uppleva norrskenet på? Möjligtvis från en lyxig stuga uppe på en bergstopp. Lights at the Lodge är en ny upplevelse för norrskensresenären som vill uppleva natur men ändå unna sig lyx. Man blir hämtad i Narvik och förs upp till Narvikfjället via gondol. Här finns en nyrenoverad stuga, tre utomhusplattformar och en balkong som ger perfekta vyer.
Norrsken i Narvik

Hundslädesexpedition
Den som vill ha ett stort äventyr kan ge sig ut på en två dagar lång hundslädesexpedition i de norska bergen. Ingen tidigare erfarenhet behövs, men god kondition är ett måste. Har man tur dansar norrskenet på himlen medan man susar fram genom den norska vildmarken tillsammans med snabba husky-hundar. Arrangeras i Tromsö av Tromsö Villmarkssenter.
Tromsö villmarkssenter

Bo i en igloo
Sorrisniva är ett hotell utanför Alta, helt bestående av is och snö. Gäster kryper ned i varma sovsäckar, medan temperaturen i rummet är mellan -4 och -7 grader. Restaurangen serverar lokala delikatesser och värme finns att hitta i bastu och jacuzzi. Om norrskenet inte visar sig vid hotellet kan man följa med på en arrangerad tur då man tillsammans med en guide letar efter det magiska ljusskenet.
Sorrisniva

Text och bild – Visit Norway

Visited 40 times, 1 visit(s) today