Du i Fokus
Böcker

Minas hus – feelgood från Norge!

skriv ut

Heidi Bjørnes från Norska västkusten har samlat på historier i hela sitt liv. Efter att ha arbetat som frisör och sjukvårdsbiträde i många år, debuterade hon 2012, med feelgood-romanen “Minas hus”. Sedan dess har det kommit ytterligare tre böcker i serien om de färgstarka karaktärerna i huset på Strandveien. Detta är den första översatt till svenska.

Hon tycker om att dela historier med främlingar hon möter på torget, att lyssna på människors livsöden och att tjuvlyssna på andras samtal. Idén att skriva en roman växte fram långsamt, och hon behövde en liten knuff av en släkting innan hon slutligen debuterade samma år som hon fyllde 60 år.

“Minas hus” är en varm och humoristisk roman om kärlek, vänskap och om att livet alltid ger oss nya chanser – bara vi är villiga att ta emot dem. Huset titeln syftar på är det nästan hundra år gamla, vackra, vita huset på Strandveien som varit en trygg hamn för sina invånare. För 87 år sedan föddes Mina i sovrummet på andra våningen och sedan dess har hon levt, älskat och skapat sina konstverk där. Men när hennes älskade man går bort förändras allt och hon känner sig allt mer ensam.

En kväll knackar en okänd kvinna på dörren. Lilian har gått vilse i livet och är på flykt undan ett mörkt förflutet. Mina låter henne stanna, och mellan de båda kvinnorna växer en varm vänskap fram. Och snart fylls Minas hus av fler människor – försiktiga Johan som allt för länge låtit sig styras av sin överbeskyddande mamma, självständiga Anna som hittar kärleken där hon minst anar det, Egorbert som flyr hemifrån efter att ha hittat sin hustru naken tillsammans med pianostämmaren, och slutligen den hunsade hemmafrun Ellen som dränker sina sorger genom att baka och äta tårtor. Hemma hos Mina finner de en fristad och modet att våga tro på att förändring är möjlig.

Efter bara några få meningar är man fast. Fram växer en kärleksfull historia om en grupp udda människor som i grund och botten bara vill vara sig själv och bli älskade som de är. Bakgrundshistorier rullas upp, man förstår bit för bit varför de är som de är och varför saker och ting blivit som de blivit. En liten pusselbit i taget. Berättat med värme, respekt och humor. Ett och annat gapskratt blir det, men mest små fniss och igenkännande leenden. Å nog sjutton kan det bränna en tår bakom ögonlocket också. Alla ingredienser finns där!

Heidi Bjørnes känns lite som en kvinnlig motsvarighet till Fredrik Backman. Det där underfundiga sättet att berätta en historia med både humor och lite mörker, men med oändligt mycket charm. Undertecknad ser fram emot de andra böckerna i serien, översättaren får skynda sig lite. Norsk feelgood kan vi inte få för mycket av!

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 19 times, 1 visit(s) today