Du i Fokus
Böcker

Krokodilväktaren av Katrine Engberg – lyckad debut!

skriv ut
Katrine Engberg är Danmarks nya deckardrottning. 40 år gammal bestämde hon sig för att byta bana i livet efter en framgångsrik karriär som dansare, koreograf och regissör. Hennes första kriminalroman Krokodilväktaren blev snabbt en framgång i Danmark och är nu såld till 20 länder. 

Krokodilväktaren ges ut på svenska i juni och är den första delen i Katrine Engbergs hyllade Köpenhamnsserie, där den danska huvudstaden spelar en stor roll.”Krokodilväktaren” är den första delen i om svek, hämnd och övergivna barn.

En tidig morgon hittas en ung kvinna mördad i sin lägenhet. Det blir inledningen på en mardröm för alla i det slitna bostadshuset. Liksom för polisinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner som får ta sig an fallet. Kvinnan har ett fått ett mönster ristat i ansiktet, och de vill snabbt hitta den skyldige innan vetskapen och paniken sprider sig. Men utredningen går trögt. Ända tills det visar sig att kvinnans hyresvärd håller på att skriva en deckare där mordet finns exakt återgivet. Vem kan ha läst den och låtit en grym fantasi bli verklighet? Det dyker upp flera misstänkta och under utredningen sker även fler mord.

Krokodilväktaren är lättläst men har ganska många sidospår och många karaktärer att hålla reda på. Polisinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner är väldigt olika varandra, man gillar dem direkt. Trots många sidospår så knyts allt ihop på en snyggt sätt i slutet. Vi är väldigt nyfikna på del 2 och 3 som redan finns utgivna på danska.

Katrine Engberg är född och uppvuxen i Köpenhamn. Båda hennes föräldrar var akademiker och hennes barndomshem var fyllt av böcker, ord och berättelser. Ändå valde hon att gå sin egen väg och utbildade sig till dansare, koreograf och regissör. Hon har medverkat i och regisserat ett flertal musikaler, och dessutom regisserat stora tv-shower som Eurovision Song Contest. Katrine Engberg debuterade som författare år 2016 med Krokodilväktaren, som fick strålande recensioner och hamnade högt på topplistorna. År 2017 nominerades hon till det danska priset Årets Forfatter, och 2018 till det prestigefyllda Martha-priset som delas ut av bokhandlarkedjan Bog & Idé.

Krokodilväktaren är en riktigt bra sommarläsning. I hängmattan, solstolen eller badstranden spelar ingen roll. Läs den!

 

Text – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Bild – Pressmaterial/ montage Marlene Rindå Jikita

 

 

Visited 27 times, 1 visit(s) today