Du i Fokus
ResorUpplevelser

Sommar i Sverige – platser du inte får missa

skriv ut
Sommaren kom tidigt i år och prognosen ser riktigt god ut för den som planerar att semestra på hemmaplan. Passa på att njuta av Sveriges mångsidiga utbud, här finns mängder att se och upleva! Hotell- och resesöksajten momondo.se har listat fem upplevelser du inte får missa om du spenderar sommaren i Sverige.

Sverige har mycket att erbjuda med sin anrika historia, djupt rotade kultur och vackra natur – inte minst under sommarmånaderna.

Visingsö – Fina kyrkor och remmalag
Mitt i Sveriges näst största sjö ligger denna vackra lilla ö som många lätt missar när de kör förbi på E4:an. Ön är full av sevärdheter med bland annat flera fina kyrkor, en av Sveriges största ekskogar och Visingsö slottsruin. Alla dessa platser kan med fördel upplevas genom att boka en tur med ”remmalag” som tar dig runt ön. Det är häst och vagn men där passagerarna sitter med ryggarna mot varandra.

Sala Silvergruva – Häftigt besök i underjorden
Vad sägs om ett äventyr 155 meter under marken? Sala Silvergruva erbjuder besökare flera olika vandringar genom storslagna bergssalar och ett virrvarr av gruvgångar. Här finns underjordiska sjöar, den uppvärmda Victoriasalen och världens djupast belägna hotellrum – Gruvsviten. Flera personer har också gift sig i gruvan. Under ett besök här får du lära dig mycket om gruvans långa historia. Gruvan var i drift från 1400-talet till 1908 och staden Sala uppkom enbart på grund av gruvan.

Njupeskär – Sveriges högsta vattenfall
Många har aldrig hört talas om Njupeskär, som med sina 125 meter är det Sveriges högsta vattenfall. En imponerande sevärdhet där naturens enorma krafter talar sitt eget språk. Vattenfallet ligger i vackra Fulufjällets nationalpark i nordvästra Dalarna. Det är Njupån som mynnar ut vid denna klippavsats och bildar vattenfallet. Från parkeringen är det cirka två kilometer gångväg för att komma fram till själva fallet men vandringen är lätt och går stundtals över trevliga träbroar.

Smögen – Promenera på Smögenbryggan
Det gamla fiskesamhället Smögen i det yttersta havsbandet av Bohuslän är ett av Sveriges populäraste turistmål under sommaren. Och det är inte så konstigt. Västkusten är något alla borde besöka någon gång, sagolikt vackert och mysigt. Promenera på bryggan bland små vita trähus med röda tegeltak omringade av rundade klipphällar, skriande måsar och en doft av fisk och tång bjuder på en riktigt traditionell västkustlig sommarupplevelse.

Östgötaskärgården – Paddla kajak i vackra omgivningar
Något av det vackraste Sverige har är våra skärgårdar. En som många missar i ivern att besöka Stockholms skärgård är Östergötlands skärgård som går under namnet Östgötaskärgården. Du behöver inte ha egen båt för att komma ut hit – under sommaren trafikeras hela skärgården av Skärgårdslinjen. För den rastlösa finns även möjlighet att segla, paddla kajak, spela golf, cykla, rida och fiska.

Självklart finns det ännu mer, som tex våra svenska fjäll, kultur på Öland, historia på Gotland, slussarna kring Göta Kanal och mycket annat. Är sommaren som i år behöver man ju inte ens fundera på att åka utomlands.

 

Text – Marlene Rindå Jikita & Momondo, bilder – Momondo

 

Visited 22 times, 1 visit(s) today