Du i Fokus
Hälsa & MotionResorUpplevelser

Sex olika vandringsäventyr i södra Sverige

skriv ut

Svenskarnas intresse för vandring som semesteraktivitet har ökat med 33 procent under coronapandemin. Det visar en undersökning gjord på uppdrag av Göta kanal. Här listas sex vandringleder i södra Sverige som erbjuder pulshöjande äventyr, natursköna upplevelser och vita sandstränder.

Östergötland – Borensberg till Berg längs Göta kanal – endagsutflykt med vacker natur och spännande sevärdheter

Vandringen från Borensberg till Berg är en del av Östgötaleden och passar perfekt för dig som är sugen på en kortare vandringsled fyllt av sevärdheter. Sträckan är cirka 20 kilometer lång och tar sju timmar att vandra. Den börjar från den lilla sjöstaden Borensberg som ligger intill Göta kanal. Här kan man vandra genom historien och uppleva både Bergs slussar och klosterruinerna vid Vreta kloster. Vill man ladda batterierna så är en matpaus vid Göta Hotell ett perfekt alternativ. Från Borensberg löper sedan Östgötaleden intill Göta kanal hela vägen till Berg. Leden är lättvandrad och erbjuder omväxlande miljö. Under sträckan finns det gott om tid att njuta av slussarna och båtarna längs kanalen och du kan även kombinera vandringen med cykling eller båt.

Bohuslän – Lysevatten till Lunden – för den erfarna vandraren som vill maximera tiden i naturen

Vandringen från Lysevatten till Lunden passar den erfarna vandraren som vill hitta lugnet och omges av naturen. Här erbjuds vandring genom tysta skogar, över karga murar och uppför den bohuslänska fjällen. Fiske, bär och svampplockning är några av de aktiviteter som väntar i den bohuslänska vildmarken. Här behövs egen utrustning för matlagning och övernattning. Leden är totalt 122 kilometer och tar ungefär åtta dagar att slutföra.

Halland – Varberg till Ästad – tre dagar med friluftsliv och lyx

Vandringen mellan Varberg och Ästad är en del av Hallandsleden och är perfekt för den som vill kombinera friluftsliv med lyx. Vandringen börjar vid havet i Varberg som ersätts av milsvida fält och slättlandskap. När leden passerar Åkulla övergår omgivningarna till ett böljande landskap med små byar och härliga bokskogar. Här kan du övernatta på hotell Åkulla Outdoor resort för att dagen därpå avsluta vandringen med ett välförtjänt besök på vingården i Ästad.

Skåne – Borrby strandbad till Baskemölla i Österlen – njut av vita sandstränder och havsbris

Vita sandstränder, sluttande stenhällar och en uppfriskande havsbris utmärker sträckan mellan Borrby Strandbad och Baskemölla och passar för den som vill vandra längs havet. Etappens första del går längs kust- och cykelvägar via Gislövshammar. Första natten spenderas i det charmiga fiskeläget Brantevik där det finns ett vandrarhem mitt i byn. Sträckans sista del mellan Brantevik och Baskemölla går via kusten och erbjuder vackra och kritvita sandstränder. Vandringen är 26 kilometer och tar två dagar att vandra.

Öland – Mörbylångaleden – upplev Öland till fots

Mörbylångaleden i Öland är det bästa alternativet om man vill kombinera semestern med vandring. Leden slingrar sig genom stora delar av Öland och förutom upplevelsen till fots finns en mängd olika aktiviteter att göra på vägen. Bada, hyr kajaker, besök loppisar och museum, gå på fågelguidning eller varför inte se den berömda fyren Långe Jan. Förutom en rad spännande aktiviteter kan man även upptäcka varierad natur – från lummiga skogar till trädlös hedmark med utsikt över Östersjön. Ta med kikaren och upplev det öländska fågellivet, hit kommer fåglar man sällan ser i övriga Sverige. Hela leden är 84 kilometer och tar fem dagar att vandra.

Västergötland– Tåtorp till Sjötorp – vandra längs Göta kanal och avsluta vid Vänern

Vandringen från Tåtorp till Sjötorp passar perfekt för dig som är ute efter en enklare tur med många sevärdheter, härliga fikapauser och övernattning på mysiga vandrarhem. Från Tåtorp till Sjötorp är det 35 kilometer och tar 1 –2 dagar att vandra. Vandringen sträcker sig längs Göta kanal och erbjuder historiska byggnadsverk, från den handmanövrerade slussen i Tåtorp till den 1000 år gamla Rogstorpsstenen vid Rogstop bro. För en mysig fikapaus eller övernattning passar Hajstorp Slusscafé perfekt. Vandringsleden avslutas vid det idylliska samhället Sjötorp som ligger alldeles intill Vänern. Sjötorp bjuder på många aktiviteter, från beach volleyboll och tennis till ett besök på Kanalmuséet.

 

Text och bild – Göta Kanal

 

Visited 25 times, 1 visit(s) today