Baileyspizza

skriv ut
4-6 portioner

Deg 

  • 500g vatten ca 15C
  • 22g salt
  • 5g Jäst
  • 750g Tipo 00 mjöl (särskilt bra mjöl till pizza)

Kräm 

  • 200gl crème fraîche
  • 200g färskost
  • 2 msk florsocker
  • 10cl Baileys Strawberries & cream
  • Citronzest

Rårörda jordgubbar

  • 1 paket jordgubbar
  • 1 msk socker
  • 1st zest från en citron Citronsaft från en halv citron Citronmeliss

Brynt smör salted caramel 

  • 75g brynt smör
  • 2dl grädde
  • 1,5dl mörkt muscovadosocker 2tsk flingsalt

Topping

  • 1 pkt Färska jordgubbar
  • Havssalt
  • Citronmeliss (alt. harsyra eller röd oxalis)
  • Ätbara blommor (för att dekorera med)
Gör så här:

Degen

Degen förbereder du smidigast samma morgon och låter den jäsa i rumstemperatur tills det är dags att äta. Blanda vatten, salt och jäst. Tillsätt mjölet och knåda degen i 5 min. Jäs i bunke 3h. Dela och forma till 230g-bollar. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i ca. 3h eller tills det är dags att baka ut och toppa pizzan.

“Baileys Strawberries & Cream”-kräm

Vispa crème fraîchen med elvisp tills den blir tjock. Först blir den lös men fortsätt vispa tills den tjocknar. Vänd sedan ner färskosten till en slät kräm. Smaksätt med florsocker, citronskal och Baileys Strawberries & cream. Se till att den har en tjock, krämig och luftig konsistens. Häll över i en spritspåse, förvara kallt tills servering.

Rårörda Jordgubbar

Rensa och dela jordgubbarna i fyra delar, placera i en skål. Riv över citronskal, blanda sedan med socker och citronsaft. Låt marinera ca. 30 min innan servering.

Brynt smör salted caramel (valfritt)

Bryn smöret i en kastrull på hög värme tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Smöret är perfekt brynt vid 125°. Häll på grädde och mörk muscovadosocker, låt koka 7–10 minuter till en kolasås. Rör ner salt och låt svalna.

 

Om du inte har en pizzaugn i trädgården så ställ ugnen på högsta värmen med bakstål/baksten på ett galler. Baka ut pizzan genom att lägga en färdigjäst degboll i en hög med mjöl. Platta ut degen med fingrarna och forma till en rund pizza. Viktigt är att man slår av överflödigt mjöl på undersidan av pizzan, annars blir det bränt i ugnen.

Lägg några delade jordgubbar jämt över degen för att förhindra att den reser sig.

Grädda i ugnen tills degen är klar.

 

Toppa pizzan

Låt degen svalna något innan du börjar toppa pizzan. Börja med att spritsa ut Baileys Strawberries & Cream-kräm vid jordgubbarna. Toppa sedan med rårörda jordgubbar. Avsluta med att ringla brynt smör salted caramel och lite flingsalt. Dekorera med citronmeliss och ätbara blommor.

Slicea upp och låta sällskapet ta en bit medan du gör en till!

 

Recept och bild – Nicole Jacobsen och Gustaf Björlin (Badass Food Stories)