Du i Fokus
Resor

Så reser du billigast!

skriv ut
När är det egentligen bäst att boka flygresan? Enligt resesöksajten Momondo finns det vissa speciella dagar då du kan hitta riktigt billiga resor. Det gäller att resa rätt dag och vid rätt tid för att få absolut bästa pris, men även att boka långt i förväg. Det finns mycket pengar att spara!

För femte året i rad presenterar Momondo prisstatistik över när det är mest fördelaktigt att boka en flygresa ur ett ekonomiskt perspektiv. I år visar siffrorna att svenskarna kan spara i snitt upp till 34 procent genom att boka sin resa 20 dagar innan avresa för resor inom Europa. När det gäller resor utanför Europa kan man spara upp till 26 procent genom att boka sin resa 56 dagar innan.

– Det finns bra tumregler för hur man ska tänka när man ska boka sina biljetter från Sverige. Går resan inom Europa bör man se till att boka cirka tre veckor före resan och reser man utanför Europa bör man snarare boka cirka två månader innan avfärd, säger Carl Sundberg, svensk talesperson på Momondo.

Allra billigast är det att resa på fredagar om man ska flyga inom Europa. Då kan du spara upp till 17 procent på priset. Undvik att flyga på lördagar, då är det som allra dyrast. Ska du längre ut i världen är det billigast att flyga på onsdagar. Även här är lördagar dyrast.

Det gäller även att pricka in rätt tid på dygnet för att få den billigaste resan. Om du ska till en destination inom Europa är det bra att välja ett flyg som går mitt på dagen. Undvik morgonflighterna, då är mycket affärsresenärer i luften. Ska du längre bort är kvällsflygen dyrast.

Det handlar inte bara om avresetid och dag utan även om när du bokar. Boka din resa inom Europa senast 20 dagar innan för att få det bästa priset, då kan du spara upp till 34 procent. Biljetter utanför Europa ska du boka senast 56 dagar innan för att få det bästa priset, då kan du i snitt spara upp till 26 procent. Att boka biljetter samma dag som man ska åka är alltid dyrare oavsett vart du ska. I den här världen gäller det alltså att boka tidigt, inte vänta till sista minuten.

Slutsatsen är alltså att man åker billigast mitt i veckan , mitt på dagen och att man bokar minst en månad i förväg.

 

Text & bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 21 times, 1 visit(s) today