Du i Fokus
Resor

Kroatien klättrar på topplistan

skriv ut
Vi är många som längtar efter att få resa iväg efter ett rätt annorlunda år. Spanien är alltid populärt och ligger stadigt på listan över flest sökningar, Kroatien har legat lite längre ner men klättrar nu rejält och har blivit ett populärt resmål under 2020. Vad finns att se i Kroatien och passar det för en resa även utanför säsong?

Kroatien gränsar till Bosnien, Hercegovina och Serbien i öster, Slovenien i norr, Ungern i nordöst och Montenegro i söder. Landet är ungefär lika stort som Västerbotten och har en cirka 1 800 km lång kuststräcka mot Adriatiska Havet som både är vacker och varierande. Kroatien är format som en månskära och har mer än tusen härliga öar samt världens minsta stad, Hum, med bara ett tjugotal invånare.

Bästa tiden att besöka Kroatien är svårt att säga, allt beror på vad man vill ha ut av sitt besök. Sommaren är förstås populärast pga vädret, men i Zagreb kan det faktiskt bli upp emot 16-17 grader både i april och oktober, i Split är medeltemperaturen över 10 grader även på vintern med då kan det å andra sidan regna en hel del. En weekendresa i april eller oktober är inte dumt alls, då är det få turister, behaglig värme och vackert i naturen när våren kommer.

Zagreb

Zagreb är Kroatiens huvudstad. En liten storstad som erbjuder bra shopping, caféer, biografer, kultur och natur. I den stora stadsparken, Park Maksimir, kan du njuta av vackra växter, små vattendrag och fina planteringar. Till den övre delen av staden, Gornij grad, tar du dig gärna med linbana, här kan man fördriva en dag med besök på olika museer, kyrkor och besöka det vackra riksdagshuset. På torget Dolac finns allt från hemgjord färskost och kryddor till broderier och souvenirer.

 

Museum of Broken Relationships är något alldeles extra och måste besökas är man ändå är i närheten. Museets ambition är att hjälpa människor att komma över sina avslutade förhållanden genom att bidra till museets samling. Här finns bla en oöppnad champagneflaska, inskickad av en turkisk kvinna som trodde att flaskan skulle öppnas när hennes pojkvän skulle fria. I stället gjorde han slut. Här finns också en yxa, som en tysk man donerat, som användes för att hugga sönder sin exflickväns möbler som hon lämnat efter sig efter att ha dumpat honom för en annan. Berättelserna är både intressanta och hjärtskärande och tar sin lilla tid att gå igenom, men väl värt ett besök.

Kvällsdrinken tar man högst upp i restaurang 360, som bjuder på en alldeles fantastiskt solnedgång.

Split

Split är Kroatiens näst största stad och är med den lilla charmiga staden Trogir med på listan över UNESCOS världsarv. Här finns kustens bästa shopping, gott om krogar och ett rikt nöjesliv. Innanför Bronsporten vid strand­promenaden Riva myllrar en livlig basar, innanför den öppnar sig ett torg framför Sankt Domnius-katedralen.

Gamla stan domineras av Diocletianus mäktiga palats med dess höga klocktorn. Palatset byggdes i slutet på 200-talet av den romerska kejsaren Diocletianus. Palatset är med sina 30 000 kvm en av de största byggnaderna i världen som är bevarade från romarriket. Besök gärna klocktornet och njut av den fantastiska utsikten över staden och havet.

Med smala kullerstensgator och inbjudande små torg känns Split lite som att resa tillbaka i tiden. På marknaden utanför Silverporten kan man köpa allt man behöver eller bara slå sig ner för att beskåda kommersen. Split passar den som är ute efter en citysemester med storstadspuls och historia. Längtar du efter ett dopp i det klara vattnet finns flera badplatser längs kusten i form av grusstränder, klippor och badplattformar.

För hängivna Game of Thrones-fans finns här ett litet GOT-museum som fans byggt upp helt på egen hand. Väl värt ett besök, då flera av inspelningsplatserna finns i Kroatien, bla i Split och Dubrovnik och statister bidragit med material till museet.

Ifrån hamnen i Split tar man sig enkelt till några av de större öarna.

Dubrovnik

Nästan längst söderut ligger den charmiga kuststaden Dubrovnik. Här finns natursköna omgivningar, rik historia och kristallklart badvatten.

I Dubrovnik njuter man gärna av en promenad på de blanknötta kullerstenarna i den medeltida gamla stan eller i de trånga gränderna. Ta dig upp på ringmuren för bästa utsikten över staden och havet. Man kan faktiskt gå runt hela Dubrovniks gamla stad uppe på muren, som är strax under två kilometer lång, upp till sex meter tjock och som mest 25 meter hög.

Är man i Dubrovnik badar man i det Adriatiska havet från klippor, stenstränder och grusstränder eller badplattformar som byggts just för det ändamålet. Frånvaron av sand gör att badvattnet längs den dalmatiska kusten är exceptionellt klart.

I Dubrovnik finns mer än 10 inspelningsplatser för Game of Thrones. Bland annat har stadsmuren med Micetatornet agerat plats för Daenerys sökande efter ingången till ’The House of the Undying’. Slaget vid Blackwater spelades också in här, men mest känt är nog Dubrovnik som utgångspunkten för Kings Landing.

Brac

Brac ligger ungefär en timme utanför Split, är lite större än Orust och därmed Kroatiens tredje största ö. Här finns en av adriatiska havets mest omtalade stränder, nämligen Zlatni Rat, även kallat ”Den gyllen stranden”. Stranden hittar man i Bol, den ligger på en smal udde och ser ut som en hajfena som skjuter ut i det turkosblå havet. Det må se ut som sand men är i själva verket små runda, vita stenar som täcker hela stranden. Den bästa utsikten över Zlatni Rat får man från den 778 meter höga bergstoppen Vidova Gora. Vädret måste dock vara helt perfekt för att man ska se något.

 

På Brac är naturen karg med branta klippor, lugna fiskebyar, stenhus, betande får, pinjeträd, olivlundar, aprikosträd och vingårdar. Och sten. Det ligger sten precis överallt och kan vara en förklaring till att en av få stenhuggarskolor finns här, i den lilla byn Pucisca.

I den lilla byn Skrip finns olivoljemuseumet, där man även tillverkar olivolja som på 1800-talet och byn Dol som är helt ekologisk. Där spelades för övrigt en av de svenska julkalendrarna in. Brac är känt för sitt goda fårkött och av vindruvorna görs det lokala vinet, Bolski Plavac.

 

Kroatien har som sagt väldigt mycket att erbjuda, detta är bara en liten del. Flyget till Zagreb tar bara 4-5 timmar, till Split någon timma till. Bägge städerna är bra alternativ för prisvärda weekendresor som vi gärna rekommenderar. Nästan året runt.

 

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Karta – Peter Bergström

 

Visited 19 times, 1 visit(s) today