Du i Fokus
Mat & DryckResorUpplevelser

Julbordskampen på Östersjön 2018

skriv ut
För att få det där lilla extra så väljer många ett julbord på havs. På så sätt får man både julbord, en minisemester, shopping och party på en och samma gång. Förra året höjdes ribban rejält när Birka Cruises pyntade sitt fartyg på ett sätt som inte gjorts förr. Hur skulle de andra rederierna svara på det? Vi har kollat in julstämningen ombord på Eckerö Linjen, Birka Cruises och Viking Line.

Eckerö Linjen från Grisslehamn (16/11) – Missa inte chokladpajerna

Det svenska ordet “lagom” passar väldigt bra när det gäller Eckerö Linjens julbord. Det är inte störst men heller inte minst, det är alldeles lagom. Båten och terminalen är pyntad och man välkomnas med glögg redan i hamnen. Eckerö Linjens julbord passar perfekt för den som vill kryssa, äta gott och shoppa –  men inte sova borta.

Allt på julbordet är vällagat och väldigt gott! Det är svårt att välja en favorit, men köttbullarna, Janssons, laxen i gräddsås och de små chokladpajerna med kolasås får man inte missa!

Birka Cruises (20/11) – Magiskt!

Redan förra året slog man de andra båtarna med hästlängder när det gäller julpynt, det gör man även i år! Nu har pyntet förökat sig över hela fartyget och julkänslan är total. Julbordet är återhållsamt, så pass att det känns som det saknas något men vi kan inte riktigt sätta fingret på vad. En signatursill eller någon spännande nyhet hade varit välkommet, men allt är fräscht och väldigt gott! Missa inte revbensspjällen som kan vara de godaste vi ätit, någonsin!

Lutfisken är populär och många kommer faktiskt enbart för att äta den. Vi gillar godisrummet! Men det är den magiska vintermiljön som man kommer ihåg. Julkänslan är total!

I år har Birka Cruises uppdaterat sin julshow som känns fräsch och mysig. Även förra året sa vi att den var lite för kort, det är den fortfarande.

Viking Line Cinderella (23/11) – Proppmätt!

Cinderella är känt som partybåt och så är det, man äter, festar och shoppar. Julbordet på Viking Line är stort med en meny komponerad av Svenska Kocklandslaget. Det är ett generöst julbord med hög kvalité och vackra uppläggningar. Utbudet är stort och allt är fräscht, det finns gott om traditionell julmat såväl som spännande nyheter för alla smaker. Det är verkligen ett dignande julbord där allt finns och man blir definitivt mätt. Bland höjdpunkterna hittar vi kryddstekt lax, den varma nygriljerade skinkan, köttbullarna och den veganska skärgårdssillen. Allt är gott, vällagat och vackert serverat.

Båten är mysigt julpyntad men någon julshow bjuder man tyvärr inte på.

Sammanfattningsvis

Sammantaget kan man säga att bästa julupplevelsen finns på Birka Cruises, där finns en helhet med både mat och atmosfär. Bästa utbudet och största julbordet hittar man på Viking Line och absolut bästa kvaliteten på maten är på Eckerö Linjen. Vill man äta många olika saker så väljer man Viking, vill man ha hemlagat så är det Eckerö Linjens fartyg man kliver på. Och vill man få till en rejäl julkänsla med snö, granar, god mat och magi – då är det Birka Cruises som gäller. Juligare än så blir det inte!

Alla har ett bra utbud för vegetarianer och även veganer, rätter som är väldigt goda och som man absolut ska passa på att smaka även om man inte äter enbart växtbaserat.

Vi hade hoppats att de övriga rederierna skulle ha antagit Birka Cruises utmaning när det gäller julpynt, men så blev det inte. Nästa år kanske?

Det är väldigt mysigt att äta julbord ombord på en båt, oavsett om det bara är en kortare kryssning eller en längre. Vi vill poängtera att alla tre rederier har otroligt trevlig, tillmötesgående och tålmodig personal.

 

Fotnot: Som resenär ska man vara medveten om att utbudet på lunchen och middagen kan vara olika.

 

Text och bild – Martin Jikita, Marlene Rindå Jikita

 

Visited 16 times, 1 visit(s) today