Du i Fokus
Resor

Fjällcamping – 10 naturnära destinationer

skriv ut

Att campa behöver inte bara betyda sol, bad och sena grillkvällar. Camping i en annorlunda miljö – svenska fjällen – är både bekvämt, äventyrligt och bra för plånboken.

Att vintercampa kan låta lite väl kyligt, men faktum är att en campingsemester i fjällen erbjuder många fördelar utan att bekvämligheterna försämras. På de flesta campingområdena erbjuds värmande lokaler med toaletter, duschar och kök. Ofta finns även avslappningsrum och bastu – perfekt efter en kall dag på fjället.

– Att vidga sina vyer och vintercampa är ett bra tips för den som äger eller är sugen på husbil eller husvagn. Moderna campingfordon har ju idag bra värmesystem så en prisvärd campingsemester i svenska fjällen är inga problem alls, säger Jonas Karlsson, vd på Forsbergs Fritidscenter.

Forsbergs fritidscenter listar fjällvärldens 10 bästa campingplatser:

Lofsdalen

I vackra Härjedalen ligger en skidort för hela familjen – Lofsdalen. Här finns både barnvänliga backar och nedfarter för den mer erfarne, bland annat Rännan som är en av Sveriges brantaste backar. I Lofsdalen får du även tillgång till 120 km preparerade längdspår och möjligheten att utforska fjället på skoter. Vid liftsystemets fot ligger Lofsdalen Camping där det finns ett kafé och ett servicehus med toalett, dusch, bastu och kök.

Åre

Med oslagbar utsikt över Åreskutan och närhet till den välkända skidorten är Åre camping ett utmärkt alternativ för fjällsemestern. Här finns i stort sett alla vinteraktiviteter du kan tänka dig på nära avstånd. Precis utanför området finns vandringsleder och skid- och skoterspår. Vill man prova på isklättring finns även den möjligheten. Här finns även ett servicehus med duschar och toaletter.

Järvsö

I Hälsingepärlan Järvsö finns inte bara ett familjevänligt skidsystem och välpreparerade längdspår – utan även fina campingmöjligheter. Med utsikt över de böljande skogarna och närhet till liftsystemet är Järvsö camping ett utmärkt val för skidsemestern. Järvsö Camping erbjuder servicehus med toalett, dusch och kök, och under vinterhalvåret finns möjligheten att bo mitt i backen på Järvsö Bergscamping.

Kittelfjäll

Vid sluttningarna i Vojmådalen ligger skidparadiset Kittelfjäll och campingen med samma namn. I Kittelfjäll, som är känd för sitt vackra naturlandskap, finns både liftsystem och fina längdspår. Dessutom finns stora möjligheter till off-pistskidåkning. Camp Kittelfjäll bjuder på vackra omgivningar och ett servicehus med toaletter, duschar, bastu och kök.

Funäsfjällen

Vill man upptäcka Funäsfjällen är det Fjällnäs camping som gäller. Hit har man vallfärdats för vintersport sedan 1882 och vintersportanläggningen är än idag en av Nordens största. Förutom att åka skidor – både utför och på längden – kan man åka hundsläde för en extra peng. Campingen erbjuder även servicehus med dusch, toalett, bastu och fullt utrustat kök.

Idre

Om störst fokus läggs vid utförsåkningen är Camping Renen i Idre rätt för dig. Här bor du nämligen mitt i backen med liften rakt utanför dörren. Vill man även vandra eller åka längdskidor finns det goda möjligheter för det. På hela campingområdet erbjuds fritt Wifi och i servicehuset finns kök, dusch, toalett och torkrum.

Sälen

I Sälenfjällen kan man hyra campingplats i Lindvallen med direkt närhet till det stora liftsystemet. Här kan man även åka längdskidor eller använda det omfattande skoterledsnätet. Blir man trött på att åka samma backar flera dagar i rad finns ytterligare liftsystem i Tandådalen och Hundfjället bara en bussresa bort. Lindvallens campingplats erbjuder även servicehus med duschar och toaletter.

Grövelfjäll

I dalarnas nordligaste skidområde, Grövelfjäll, finns fina campingmöjligheter. Här bor du med fjället utanför dörren – både liftsystem och längdspår ligger alldeles i närheten. Vill man i stället gå på topptur eller åka skoter erbjuds ett oändligt fjällandskap. På campingområdet finns även ett servicehus med duschar, toaletter och restaurang.

Riksgränsen

Har man inte bråttom och vill spendera hela vintern i backarna kan Riksgränsens campingområde vara ett roligt alternativ. Med Sveriges och kanske Nordens bästa offpist-skidåkning kan man ta campingsemestern till nya äventyrliga nivåer. Här har du närhet till liftsystemet men vill man kan man med fördel sätta på stighudar på skidorna och utforska fjället för egen maskin. Campingplatsen är belägen intill sjön Vassijaure och på området finns servicehus med dusch, bastu och diskmöjligheter.

Romme

Vill man inte åka så långt norrut för att fjällsemestra är Romme Alpin ett bra alternativ. Här får du fjällkänsla och snögaranti fast på ett lite närmare avstånd. Systemet är stort – 33 nedfarter och 13 olika liftar – och passar perfekt för både nybörjaren och den vana skidåkaren. I Borlänge, 20 km ifrån liftsystemet, finns First Camp Mellstas campinganläggning. Vintertid har campingplatsen en egen snökanon och längdspår med belysning.

5 tips för vintercamping

Boka rätt veckor:

Vill man maxa fjällsemestern är det bra att fundera över vilka veckor man vill boka. Ofta är det både fullt i backen och dyrare dygnsavgift under fjällvärldens mest populära veckor. I stället för campa under sport- och påsklovsveckorna kan man med fördel boka en annan helg eller vecka.

Se över vattensystemet:

För att slippa stå med fruset vattensystem är det bra att se över hur det fungerar i just din husvagn eller husbil. Då inte alla bilar har uppvärmda dubbelgolv som vattenledningarna är dragna i, kan ett alternativ i stället vara att ha reservdunkar med vatten.

Tänk på avloppet:

Avloppet kan också förfrysa. För att minska den risken kan man med fördel hälla i frostskyddsvätska i systemet. Dessa finns på de flesta husvagns- och husbilsåterförsäljare och sänker fryspunkten i avloppsvattnet.

Glöm inte värmen:

Det är inte roligt att behöva gå på kalla golv efter en lång dag i backen. Installera därför ett provisoriskt värmegolv i husvagnen eller husbilen. Se även till att det finns extra värmekällor som värmeelement, värmefiltar och tjocka täcken.

Bra att ha:

Glöm inte bort att ta med de redskap som kan behövas under en fjällcampingsemester. Snöskyffel för att skotta campingplatsen, träplattor att ha under stödbenen så de inte fryser fast, ordentliga ficklampor och extra gasolflaskor.

Text och bild – Forsbergs Fritidscenter

Visited 48 times, 1 visit(s) today