Du i Fokus
Hem & Inredning

Lättskötta växter som inte behöver planteras om

skriv ut

Lättskötta växter toppar listan av växter som svenskarna är intresserad av, det visar Plantagens nya rapport Växttrender 2024. Plantagen fångar upp intresset och lanserar därför ett nytt sortiment med lättskötta växter med tillhörande kruka som inte behövs planteras om.

Lättskötta växter har länge varit populärt, men i år har intresset skjutit i höjden. Hela två av tre (68%) är intresserade av lättskötta växter, det visar Plantagens rapporten Växttrender 2024 – Nystarta året med växter som tagits fram för trettonde året i rad. Under pandemiåren sjönk intresset för lättskötta växter något, men nu ökar det igen.

– Vi vill fortfarande ha det grönt hemma – trots att vi inte tillbringar lika mycket tid i hemmet nu som under pandemin. Att köpa växt och kruka i ett gör det enkelt för alla att skapa sig ett hem fyllt av växter, även för den som helt saknar gröna fingrar, säger Johan Tordenheim, kategorichef på Plantagen.

Växterna i det nya sortimentet, som kallas för Easy Care, har olika många stjärnor beroende på hur lättskötta de är – från de allra mest lättskötta fyra- och femstjärniga växterna, till lite mer utmanande växter med färre stjärnor. Växterna i sortimentet behöver inte planteras om, kommer med enkla instruktioner och en ytterkruka i rätt storlek. Hela sortimentet går i en skandinavisk, stilren design med nedtonade färger som passar i de allra flesta hem.

– En växt med tillhörande kruka är en enkel och uppskattad present som går att anpassa efter mottagarens inredningsstil och ambitionsnivå, fortsätter Johan Tordenheim.

I det nya sortimentet ingår ett antal ovanliga växter som byts ut efter hand. Rapporten Växttrender 2024 visar att intresset för ovanliga växter, som tog fart på riktigt under pandemin, fortfarande hänger kvar. Hela 48 procent tycker att det är roligt att lära sig om nya växttyper. I det nya Easy Care-sortimentet finns några exklusiva och ovanliga samlarobjekt som är svåra att få tag på och som byts ut efter tid.

– Den korta tid som sortimentet har funnits i butik kan vi redan se att det är väldigt uppskattat. Vi lanserade det tidsbegränsade sortimentet med en Alocasia Frydek Variegata, ett ovanligt och populärt samlarobjekt som redan nu nästan är helt slutsålt i alla butiker, avslutar Johan Tordenheim.

Fem lättskötta växter med tillhörande kruka

Svärmors tunga Pagoda är en elegant och mycket lättskött växt som har breda gröna blad med ljusa kanter. Den tål nästan alla ljusförhållanden – från en solig fönsterbräda till ett mörkare hörn. Den behöver dock tillgång till naturligt ljus under dagen.

Fönsterfikus ‘Belize’ Blanka har brokiga blad i mörkgrönt och rosa. En lättskött planta som trivs i ljusa förhållanden, men undvik direkt solljus. Låt den torka lätt mellan vattningarna.

Bajonettlilja ‘Samurai’ är en klassisk grön växt där bladen växer i en vacker kompakt rosett. Bajonettliljan tål nästan alla ljusförhållanden, men vill ha tillgång till naturligt ljus.

Opuntia Opuntia är en snygg planta som inte kräver mycket omsorg och kärlek. Förutom att den är otroligt lättskött har den även en spännande skulptural form med en frodig grön färg.

Marmoreuforbia är en uppseendeväckande suckulent som består av olika inympade sorter. Torktålig och kravlös. Trivs i ljust, gärna soligt läge. Låt jorden torka upp nästan helt mellan vattningar.

Easy Care-sortimentet finns i nästan alla Plantagens butiker i hela Norden och går även att beställa online.

Text och bild – Plantagen

Visited 63 times, 1 visit(s) today