Du i Fokus
Resor

De bästa sensommartipsen i Halland

skriv ut

Sensommaren är fortfarande här och kanske är det nu som Halland är som allra vackrast? Lugnet efter sommarturisterna har infunnit sig, skördetiden levererar och havet är skönt. Här är sensommartipsen du inte vill missa!

Mixen av strandhäng, stadsmys, skogsäventyr och skördetidens alla smakupplevelser gör sensommaren i Halland till en fantastisk tid. Det är nu du kan njuta av att ha stranden för dig själv, passa på att ta det sista doppet eller besöka något av många ställen som fortfarande håller öppet.

Sensommartips för dig som vill besöka Halland:

Härligt strandhäng
Salta vindar, vackra solnedgångar och sköna bad – att besöka Hallands stränder är underbart på sensommaren. Tylösand, Apelviken och Skrea strand är välkända och populära favoriter som bjuder på fantastiska badupplevelser även så här års. Ta med en extra tjocktröja bara!

Fina stadsupplevelser
Sensommaren är perfekt för stadsmys. Besök någon av de halländska städerna som ligger som ett pärlband längs kusten. Strosa bland mysiga gränder i Laholm, besök ett museum i Halmstad, njut av fika i världsklass i Falkenberg, shoppa i unika butiker i Varberg eller ät en god middag på restaurang i Kungsbacka.

Lugnet i skog och natur
Halland bjuder på miltals av vandringsleder! Här väljer du om du vill strosa längs havet eller bestiga vackra utsiktspunkter inåt land. Här finns den 450 kilometer långa Hallandsleden, flera kustnära vandringar som t ex Prins Bertils stig och vandringar i havsnära naturreservat. Missa inte heller Åkulla bokskog, som under sensommaren och hösten skiftar färg till vackert saffransgul.

Förstklassiga matupplevelser
I Halland finns ett rikt utbud av bra restauranger och caféer och under sensommaren är det lättare att boka bord på många av de populära ställena. Här hittar du allt från avslappnade hemma-hos-krogar till gastronomiska höjdare med stjärna i Guide Michelin och många är de som värnar om mathantverk och lokalproducerade råvaror. Tre intressanta nytillskott på den halländska matscenen är: Knystaria i Rydöbruk, Solhaga kök & salonger i Slöinge samt Bar Glou Glou i Varberg.

Skördetid i Halland
Skördetiden som varar ända in i oktober kan vara den bästa tiden att äta sig genom Halland. På vägen genom Halland får du träffa människorna bakom maten och uppleva den halländska matkulturen på riktigt. Det är nu gårdsbutikerna fylls med lokala råvaror, det arrangeras matvandringar och skördefester och du kan gå på guidade turer. Du kan också göra must av egen frukt eller gå en kurs i surdegsbakning eller fermentera grönsaker. Halländsk Matkultur har samlat mycket av det som händer kring mat och dryck här: www.halländskmatkultur.se

Njut på spa
I Halland finns en lång historia av hälsa och välmående och här hittar du några av Sveriges allra bästa spahotell. På Varbergs Kusthotell kan du testa Sveriges enda Thalassospa eller promenera längs strandpromenaden. I centrala Varberg finns Varbergs stadshotell och Asia spa – med det bästa från Asien. Där havet möter Skrea strand ligger Falkenbergs Strandbad som kallar sig resort och beachclub. Hotell Tylösand ligger med havet precis utanför dörren och mitt i Åkulla Bokskogar hittar du Ästad vingård och Sinnenas Spa.

Skön surf
Starka vindar och lekfulla vågor lockar till skön surf av alla slag och Halland är känt för sina stränder och kust. Hos Kitekalle i Falkenberg, Halmstad och Varberg eller på Villa Surf Garden i Ugglarp, arrangeras kurser i allt från kitesurfing och stand-up paddling till surf för nybörjare och mer erfarna. Här finns även utrustning att hyra för den som vill testa på egen hand!

Trädgårdar längs Kattegattleden
Kattegattleden är mer än ett pärlband av sandstränder, mysiga städer och vackra vyer på västkusten. Det är även trädgårdar, parker och blomsterodlingar! Nu finns en guide till cykelvänliga trädgårdsupplevelser längs leden för dig som vill krama ur det sista av den här sensommaren – eller börja planera för en resa i vår.

Text och bild – Visit Halland

Visited 12 times, 1 visit(s) today