Brac – en pärla i Kroatien
För den som värdesätter lugn och ro, fina stränder och billig shopping är Brac i Kroatien ett bra alternativ. Brac är den största av öarna i den kroatiska skärgården. Det som karaktäriserar ön är framförallt sten, pinjeträd och oliver. De härliga stränderna kantar hela ön.
Till Brac kommer man med båten från Split till den charmiga byn Supetar på öns norra del, båtturen tar ungefär 50 minuter. Här kan man med lätthet hitta avskildhet samtidigt som man ändå har tillgång till allt det där som fastlandet har i termer av god mat och fantastiska badstränder. Ön Brac anses av många vara en av de vackraste platserna i Kroatien. Det är Dalmatiens största ö med sina nära 400 m² och den tredje största ön i den Kroatiska skärgården. På ön bor ca 13000 invånare, och 25000 får!
Namnet Brac kommer med största sannolikhet från ordet Brentos som betyder hjort på Illyriska. En stor del av landskapet täcks av låg växtlighet och överallt syns mängder av stenhögar och murar. Det har tagit århundraden av arbete med att flytta stenar för att komma åt det som finns av den bördiga jorden i den i karga miljön. Ur den bördiga jorden växer mängder med olivträd, vinstockar och en mängd olika frukter.
Vädret är typiskt medelhavsklimat vilket innebär att det är varma och torra somrar och milda men fuktiga vintrar. Ön Brac tillhör en av de absolut soligaste platserna i hela Europa med mer än 2750 soltimmar om året och en genomsnittlig sommartemperatur på 25-27°C.
De flesta som besöker Brac är förstås ute efter stränderna och det kristallklara vattnet. På Brac finns både klapperstensstränder, steniga stränder och ett par riktigt fina sandstränder. Runt ön finns gott om ställen att snorkla och dyka på för både amatörer och mer avancerade utövare. Kroatiens kanske mest avbildade strand ligger i Bol; Zlatni Rat, även känd som Gyllene Hornet, en triangelformad sandstrand som ändrar form beroende på väder och vind.
Det enklaste sättet att ta sig mellan orterna på ön är att hyra en bil i Supetar eller Bol. Det går även att åka lokalbuss men då får man oftast åka till Supetar först för att sedan åka vidare därifrån. Det finns inga cykelvägar mellan orterna och vägarna kan vara smala och krokiga, inte riktigt lämpade vare sig att cykla eller promenera på.
En otroligt charmig stad är Pučišca på öns norra sida. Här ligger Klesarska Skola som är en av få hantverksskolor i världen, en sevärdhet om man har vägarna förbi. I närheten finns även ett romerskt stenbrott som är ca 1700 år gammalt, där kan man se hur man bryter den kritvit kalkstenen. Pučišca är en mysig liten stad att ströva runt i och tycker man om att fotografera kan man få många vackra bilder.
En bit från Pučišca ligger öns högsta punkt, berget Vidova Gora. När man står på toppen befinner man sig 778 meter över havet och har en milsvid utsikt, om man har tur – molnen kan sätta stopp för den magiska upplevelse. Åt sydost ser man staden Bol mellan dalgångarna och en stor del av ön Hvar. Har man riktig tur kan man se bergskedjan Apenninerna i Italien. Berget har fått sitt namn efter den lilla kyrkoruinen S:t Vid från 1300-talet som finns på toppen av berget. Här hittar man även den sällsynta och rödlistade Dalmatiska svarttallen.
Om man vill se något väldigt speciellt tar man sig till byn Dol. Detta är en Eco-by där allt ska vara som det alltid varit. I Dol får man inte ändra något. Vill man renovera eller bygga nytt så ska samma material användas som förr och utsidan på huset ska se ut som alla de andra. Detta innebär att hela byn ser ut som den gjorde på 1400-1500-talet. Här kan man även se grottor som människor använt för väldigt länge sedan. Här ligger Kaštil Gospodnetic som en gång var ett slott men som idag är en väldigt populär restaurang. Familjen som driver restaurangen bor här och har haft restaurangen länge, maten är fantastisk och man måste boka bord i förväg.
Maten på ön är smakrik och riklig, det snålas inte på portionsstorlekarna. Det finns gott om både restauranger och barer som serverar det bästa av vad både havet och ön kan erbjuda: nygrillade sardiner, oliver, frukt och skaldjur. Och givetvis öns egna viner att skölja ner det hela med. Den som lämnar Brac är full av upplevelser och väldigt mätt!
Text – Marlene Rindå Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita + pressbild
Pingback: I oktober åker man till solen! - Fdensammamamman