Du i Fokus
Hem & Inredning

Faberjori pryder årets jul

skriv ut

Återigen designar den italienska formgivaren Marcello Jorí en kollektion juldekorationer för Alessi. Årets kollektion Faberjorí består av sex olika julkulor skapade som en hyllning till Peter Carl Fabergé, en legendarisk juvelerare som under sena 1800-talet bland annat formgav mästerverk åt ryska kungligheter.

Mest känd är Fabergé för sina juvelklädda påskägg som han skapade åt tsaren Alexander III av Ryssland. Kollektionens namn Faberjorí är förstås också en ordlek, där Marcello Jorí kombinerat sitt eget efternamn med Fabergés. Likt Fabergé har Marcello Jorí designat en kollektion med stort fokus på unika detaljer.

Den italienska designern Marcello Jorí har varit verksam sedan 1977 som designer och konstnär och arbetat för Alessi sedan 2007. Han använder sig av fotografi, målning och skrift som viktiga element i sin design. 

– Historien bakom de klassiska Fabergéäggen började i St. Petersburg. Det var kärleken från en tsar till sin fru och en juvelerare vid namn Fabergé som skapade de ikoniska dekorationerna. Det är från dessa påskägg som Faberjori fått sin inspiration, som jag nu tolkat på ett nytt sätt i form av juldekorationer, säger Marcello Jori, designer av Faberjori.

Kollektionen innehåller sex delar och är tillverkad i finaste porslin som handdekorerats.

Text och bild – pressmaterial

Visited 31 times, 1 visit(s) today