Du i Fokus
Resor

Norrsken och kanalliv – svenskarnas bucketlist på hemmaplan

skriv ut

Från Kiruna i norr till Ystad i söder, Sverige är ett land fullt av platser och upplevelser under sommaren. Men vad drömmer svenskarna om att få se och uppleva?

Norrsken är den solklara vinnaren, det visar en undersökning från Sifo som gjorts på uppdrag av husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter. Efter det norrländska himlafenomenet lockar något helt annat i form av båtliv på Göta kanal. Drygt var femte drömmer om en sommar längs den nitton mil långa kanalen från Sjötorp i väst till Mem i öst. På en tredje- respektive fjärdeplats kommer att åka Höga kusten-slingan och besöka Treriksröset, gränspunkten Sverige-Norge-Finland. Tätt därefter kommer att upptäcka Sverige med husvagn eller husbil.

– Sverige är en drömdestination för alla som vill bocka av sin bucketlist med natursköna upplevelser. Oavsett om det är vidsträckta skogar, glittrande sjöar eller majestätiska berg som lockar, finns det något för alla att njuta av. Vår allemansrätt ger dessutom en frihet att utforska och uppleva naturen på ett unikt sätt. Det är förmodligen därför så många också väljer att uppleva Sverige med husbil eller husvagn, kommenterar Jonas Karlsson, vd på Forsberg fritidscenter.

Att ägna semesterveckorna åt träning är dock ingenting som står högt i kurs. Att delta i klassiska motionslopp som Vansbrosimmet eller Vätternrundan lockar endast tre respektive en procent av svenskarna.

Det här drömmer vi om, svenskarnas 20-topplista över semestermål/aktiviteter på hemmaplan

Se norrsken    

Åka Göta kanal                       

Åka Höga kusten                     

Treriksröset    

Upptäcka Sverige med en husbil                    

Lapporten i Abisko                 

Bestiga Kebnekaise                 

Gotska sandön                        

Vandra Kungsleden                 

Österlen med Ale stenar        

Bohusläns skärgård                

Smögen           

Cykla på Gotland                    

Medeltidsveckan på Gotland

Vikingastaden Birka               

Campa            

Liseberg          

Midsommar i Dalarna            

Ölands södra udde                 

Väderöarna (Bohuslän)

Text och bild – Pressmaterial

Visited 9 times, 1 visit(s) today