Du i Fokus
Resor

Bohol – en smak av paradiset!

skriv ut
Ön Bohol är Filippinerna i miniatyr. Här finns inlandet med olika odlingar, små byar, vattenfall och djurliv, allt kantas av den vackra kusten med vita paradisstränder och turkost vatten och under ytan finns en hel värld som gjord för dykning. Bohol bjuder på en smak av paradiset.

Filippinerna är en uppstickare bland resmål som fortfarande är lite outforskat för svenska turister och som har enormt mycket att erbjuda. Vi vill lyfta fram Bohol som är en tropisk oas med vackra vikar med turkosblått vatten och vita sandstränder. Inte lika känt som till exempel Boracay, inte heller lika mycket turister. Men sedan länge ett paradis för dykare och snorklare, här finns nämligen chansen att se valar och delfiner.

Bohol är en provins i Filippinerna, söder om Manila, bestående av 75 öar. Huvudön heter just Bohol och Tagbilaran är provinshuvudstad. Här finns storslagen natur, vackra stränder och en mycket spännande lite apa. Man tar sig enkelt hit med flyg från Manila eller båt från närliggande öar. Här är några saker som man måste göra när man besöker ön.

Chocolate Hills

Nästan mitt på ön ligger det sagolika landskapet Chocolate Hills som består av 1 268 mer eller mindre höga kullar. Det finns mängder med berättelser om kullarna, dess uppkomst och betydelse – vad som är sant vet ingen. Inte ens geologer är säkra på hur kullarna kom till.

Här finns mer än tusen gräsbeklädda kullar som under torrperioden blir brunaktiga i färgen, därav namnet Chocolate Hills. Kullarna är mellan 30 och 50 meter höga och syns bäst om du går de 214 trappstegen upp till utsiktsplatsen som man byggt för turister. Där uppe har man en enorm utsikt och är omringad av det vackra landskapet och kullarna. Detta är Bohols mest populära turistattraktion, men alla får plats, man behöver inte vara där supertidigt för bästa plats.

Lunch på Loboc River

Loboc River är trots sin gröna färg, ett av de renaste vattendragen i Filippinerna. Nu kanske inte det säger så mycket om renhetsgraden, men så är det. Området är enormt vackert, lummigt och grönt – så det är ett måste att ta en båttur på floden. Varför inte njuta av en bit mat samtidigt?

Från Loay Bridge avgår mängder båtar, flera gånger om dagen, med lunch- och middag ombord. För ungefär 100 kr per person får man äta så mycket man vill, en timmes färd på floden, underhållning av barn från en brygga på vägen och trubadur ombord. En trivsam tur som ger en liten inblick i vardagslivet längs floden och en chans till fina bilder för den som tycker om att fotografera.

 

Kolla in Tarsier – spökdjuret

Tarsier, som även kallas spökdjur, är en av världens minsta primater. Djuret brukade finnas i regnskogar över hela världen, men idag finns bara några få bestånd kvar i Filippinerna, Indonesien och på Borneo. Just på Bohol har man ett par olika räddningsprojekt där man försöker ge den lilla skygga krabaten tillräckligt med lugn och ro för att kunna överleva och fortplanta sig. Tarsiern är nämligen väldigt känslig. Den tål inte starkt ljus eller starkt ljud, den kan må så dåligt att den tar livet av sig.

På Bohol driver Philippine Tarsier Sanctuary ett forsknings- och besökscenter där du får bekanta dig med spökdjuren. Här lever djuren fritt på området, har man tur kan man få syn på dem. Men trots sina stora nyfikna ögon vill den inte ha närmare kontakt och kan bli sjuk vid beröring.

Alona Beach

Självklart vill alla se den vackraste stranden. Det är till Panglao Island och Alona Beach de flesta kommer för att sola, bada, dyka och snorkla. Här finns den vita sanden och det kristallklara vattnet omgärdat av de gröna palmerna. Härifrån kan man åka på Islandhoping, besöka närliggande öar och ha en skön dag på havet. Bara 15 minuter bort ligger Tagbilaran där man kan shoppa allt man behöver.

Bohol är vackert och väldigt lugnt. Man kan gå på de långa, härliga stränderna helt ostört och bara njuta av vågornas ljud och känna sanden under fötterna. Bästa tiden att åka hit är i februari-mars, då har regnperioden dragit vidare och vädret är stadigt. Kommer man i december för att stanna över jul och nyår ska man vara beredd på rejäla regn och oväder. Dessa är dock oftast snabbt övergående.

Detta är det perfekta alternativet för dig som tröttnat på andra ställen i Asien där det är mer turister. Här hittar du fortfarande stränder där du kan vara helt ensam, för den totala avkopplingen.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita (Tarsier – Philippine Tarsier Sanctuary)

 

Visited 120 times, 1 visit(s) today