Du i Fokus
Mat & DryckResor

Ube – lila rotfrukt från Filippinerna

skriv ut
Den lila rotfrukten Ube är vanlig och väldigt populär i Filippinerna och andra delar av Asien. Den används mest till bakverk och efterrätter, men kan även grillas och ätas som den är. Än så länge är den ovanlig i Sverige, men finns i asiatiska onlinebutiker. Ett måste för den som gillar spännande nyheter inom mat- och bak.

Ube uttalas “obe” och är vanlig i det Filippinska köket. Den karaktäristiska lila färgen och den milda smaken gör den perfekt för bakverk och gör sig dessutom väldigt bra på bild, vilket gör de färdiga rätterna “instagramvänliga” och  är därför en av de mest fotograferade livsmedlen just nu.

Ube är en rot som är både hälsosam och god. Den innehåller massor med vitaminer som tex vitamin A, C och E och olika antioxidanter. Den smakar inte jättemycket, men har en hint av vanilj och nöt och blir väldigt god i tex glass.

Roten används oftast färsk som rivs och kokas till sylt. Fördelen med att göra egen sylt är att man väljer mängden socker själv, den färdiga är ganska söt. I Sverige är det dock svårt att hitta roten, men det finns färdig sylt och pulver att köpa i olika onlinebutiker.

Ube Halaya, eller rätt och slätt Ubesylt, är en av de vanligaste och mest populära efterrätterna i Filippinerna. Den är gjord på kokt, mosad eller riven Ube, mjölk och ibland även smör. Halaya äts sedan som den är, till frukost eller till den andra mest populära efterrätten Halo-Halo.

Ube Halaya
  • 450 gr riven ube
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 2 dl socker

(alternativt används 4 dl färdig ubesylt, då utesluts en del av sockret)

Gör så här:

Häll ner kokosmjölken i en kastrull, låt koka upp och tillsätt sockret. Rör tills sockrets lösts upp. Tillsätt Ube, fortsätt koka under omrörning på låg temperatur, tills det är en lagom tjock kräm. Det tar ca 20-30 minuter, så ha tålamod.

Häll smeten i en form och låt svalna. Serveras lite ljummen eller iskall efter en stund i frysen.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 263 times, 1 visit(s) today