Du i Fokus
Resor

Bästa kryssningen till Åland från Stadsgården

skriv ut
Vilken Ålandskryssning är egentligen bäst? Vi har testat Birka Cruises och Viking Lines dygnskryssningar till Åland från Stadsgården. Här ser du enkelt vilken som passar just dig bäst!

Vi har varit två vuxna som bott i en större hytt, kategorin strax under svit. Vi har ätit a la carte på kvällen, sk lyxfrukost på morgonen och buffé till lunch. Vi har tittat på service, städning, komfort, kvalitet på mat, SPA, utbudet i taxfree och allmänna intryck. Tanken har varit att hitta den bästa resan för ett par i medelåldern utan barn.

Bästa betyg är fem livbojar, det har ingen lyckats få i någon kategori.

Birka Cruises – Birka

Hytt: livbojlivbojlivbojlivboj

A la Carte: livbojlivbojlivboj

Buffé:  livbojlivbojlivbojlivboj

Taxfree: livbojlivbojlivbojlivboj

Lyxfrukost: livbojlivbojlivbojlivboj

SPA:livbojlivbojlivbojlivboj

 

Birka Cruises har verkligen tagit sig i kragen sedan vi gjorde samma test för några år sedan. Personalen har blivit oerhört trevlig, maten har gått från gårdagens rester  – till fräscht, gott och vackert serverat och lyxfrukosten är numera verkligen så lyxig som man förväntar sig att den ska vara. Det mesta som vi då klagade på har man ändrat och nu känns resenärerna, men även personalen ombord, mer nöjda.

Birka Cuises lyxhytt är jättemysig med sitt burspråk och välkomnande soffa. Hytten är inte bara till för att sova i, utan även för att koppla av i, med en fantastiskt utsikt. Tyvärr är det väldigt lyhört både utifrån och från grannarna, därför blir det inte full pott i betyg. Här finns 5-6 olika ställen (beroende på tid och säsong) att äta på, varav tre (Compagniet, Bakfickan och Salongen) har samma entré.

Vi åt Skärgårdsmenyn i Compagniet på utresan, en meny med förrätt, varmrätt och efterrätt. Restaurangen är fin, men tyvärr fick vi vänta väldigt länge på att beställa. Vi fick vår plats snabbt, men sen dröjde det länge innan någon kom till vårt bord. Vår meny var redan förbeställd, varmrätten var med kött – men ingen frågade hur vi ville ha köttet tillagat. Detta samt den långsamma servicen drar ner betyget.

Lunchbuffén är numera lite mindre än förr, men alla rätter som finns där känns som hemlagade och allt är fräscht och gott. Tyvärr har man tagit bort salladsbordet och har istället salladsmaten bland den andra maten, vilket gör att den som bara vill ha sallad måste stå i kö med de andra matgästerna. Personalen i buffén är snabb och trevlig.

På Birka Cruises har man delat upp sin taxfree på flera butiker, en där man har dryck och godis mm och en med kläder och accessoarer. Här finns bästa utbudet av bla rom, man har även speciella kryssningar för detta. Överhuvudtaget har man många temakryssningar av olika slag som tex långkryssningar till bland annat Höga Kusten och Tyskland.

Lyxfrukosten äts i Bakfickans mysiga restaurang. Här finns mycket gott att välja mellan och allt är fräscht och gott. Vi ger ett extra plus till de stora temuggarna och att det finns två separata stationer för bröd av en mängd olika slag. Det löskokta äggen är perfekta och lagom varma, men tyvärr har äggröran en konstig bismak, vilket drar ner betyget.

Hytten och SPA är våra favoritställen på båten. SPA är harmoniskt med stora härliga fönster och jacuzzi ute på däck. Till och med i omklädningsrummet är det mysigt, där kan man klä om eller bara sitta och koppla av med den fantastiska utsikten som sällskap. Tyvärr finns det ganska lite plats i relaxdelen, bara fyra sängar och en soffgrupp.

Birka Cruses har verkligen ryckt upp sig och är värda en stor eloge för allt arbete de lagt ner senaste åren. Nu andas hela fartyget klass och har fått ett mognare klientel. Det är inte längre partybåten nr 1, utan är numera ett sofistikerat fartyg med intressant innehåll. Till och med inredningen börjar kännas lyxig, sedan senaste renoveringen. Man satsar på långkryssningar och olika teman, här finns kryssningar för alla!

Här finns trubadurer och dansband regelbundet, aktuella artister lite då och då. Vi tycker att underhållningen har lite mer att önska, särskilt på helgerna.

 

Viking Line – Cinderella

Hytt: livbojlivbojlivbojlivboj

A la Carte: livbojlivbojlivbojlivboj

Buffé:  livbojlivbojlivboj

Taxfree: livbojlivbojlivbojlivboj

Lyxfrukost: livbojlivbojlivbojlivboj

SPA:livbojlivbojlivbojlivboj

 

Viking Line har väldigt fina hytter i flera olika prisklasser, men tyvärr väldigt lyhörda sådana. Vi kunde höra grannarna prata i normal samtalston och basdunket från restaurangen flera våningar ner.

Det börjar kännas som att hela båten skulle behövas en uppfräschning. Det är rent och välstädat, men ganska mörkt och murrigt på många ställen. Cinderella SPA har fått en rejäl ansiktslyftning och är superfint, men fortfarande är det väldigt mörkt i tex relaxdelen vilket drar ner betyget lite. Större fönster för mer ljus skulle ge det där lilla extra, för att bli ännu finare. Att det finns flera olika bassänger med olika funktioner är riktigt spännande! Den nya badritualen är extra rolig, där man får produkter i en liten necessär och en beskrivning i vilken ordning produkterna och bassängerna ska användas.

Här finns flera restauranger med varierande priser och stora valmöjligheter. Skaldjursplatån är fantastisk! Vi åt middag i restaurangen Sea View, även denna gång med kött som huvudrätt. Servicen var snabb och trevlig och här fick vi välja hur vi ville ha köttet tillagat. Servitrisen var uppmärksam och snabbt framme vid bordet om vi behövde något, otroligt hjälpsam.

Lyxfrukosten äts även den i Sea View, vackert framdukad på runda bord i vacker miljö. Tyvärr finns bara en station för bröd, vilket snabbt ger kö. Vi gillar att det finns smothies och juicer i flera olika smaker. Äggröran är jättegod, men de löskokta äggen var inte särskilt lösa och dessutom var de kalla.

Lunchbuffén är stor och ganska traditionell utan några större överraskningar, maten är god och det finns något för alla. Maten presenteras i kastruller och på brickor, vilket känns fräscht och ser inbjudande ut. Men även här är rätt murrigt och lite bullrigt och en del rätter är väldigt salta. Man brukar säga att kocken är kär om maten är för salt – kanske är det så? Även i buffén är servicen både snabb och trevlig.

Taxfreebutiken på Cinderella är jättestor och det finns gott om plats. Här finns allt på samma ställe, dock får man inte köpa alkohol på utvägen – bara på hemvägen.

Cinderella är känd som partybåt och man ser ganska mycket fylla, kanske pga alkoholförsäljningen från små vagnar redan när man kliver ombord. Viking Line är bra på underhållning på alla sina båtar och bjuder på en mängd aktuella artister året om. Vill man ha party och god underhållning, då är det Viking man ska välja!

Räknar man ihop betygen så blev det faktiskt helt lika, av en slump – inget vi tänkt på alltså. Sammantaget kan man säga att Birka numera passar den mognare publiken som vill ha lite mer lugn och lyx. Förutom på skolloven, då satsar man på den yngre publiken. Viking  passar den som vill festa, dansa och lyssna på liveartister.

Birka är nyrenoverat, ljust och fräscht – Viking är murrigare och i behov av en allmän uppfräschning. Bägge har fina soldäck under sommartid och bägge har härliga SPA. Birka är för den som vill sitta i solen på däck ti0, ligga i jacuzzin under bar himmel och kanske ta en längre kryssning till något annat än Åland. Viking är för dem som gillar god mat, snabb service och vill ha lite mer party och schysst underhållning.

Vi rekommenderar att betala extra för en större hytt och lyxfrukost, det gör otroligt mycket för hela upplevelsen och känns lite lyxigare. Det är absolut värt pengarna!

Ha en riktigt härlig kryssning!

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita

 

Visited 57 times, 1 visit(s) today