Du i Fokus
Resor

14 spännande platser längst E4:an

skriv ut
Situationen i världen har gjort att många svenskar väljer en semester på hemmaplan. Omkring en av fyra planerar att uppleva Sverige med bil och det finns mycket intressant att se på vägen genom Sverige.

E4:an är en av Sveriges mest vältrafikerade vägar. Från Haparanda i norr sträcker den sig till Helsingborg i söder. Här åker flertalet svenskar under sommarmånaderna för att ta del av landets semesterutbud. Men det finns en mängd sevärdheter som många inte känner till. Göta kanal har listat 14 spännande tips att upptäcka längs Europaväg 4, med början i norr.

1. Skallbergsgrottan – Örnsköldsvik

20 minuter norr om E4:an i Örnsköldsvik hittar du orten Husum och den spektakulära Skallbergsgrottan. Grottan är Nordens största urbergsgrotta och har en sammanlagd längd på 220 meter av gångar och salar. För att besöka grottan kräver det att du både har hjälm och ficklampa, varpå hjälm går att låna på plats. Med hjälp av rep, stegar och instruktioner kan du ta dig igenom en nervkittlande nedklättring. Glöm inte heller att besöka Skallberget från toppen där du kan uppleva en magnifik utsikt.

För mer information: https://www.bjorna.eu/skallbergsgrottorna

2. Skuleberget – Örnsköldsvik

Skuleberget, som ligger i närheten av Docksta, är en annan besöksvänlig destination. Det finns två alternativ till att ta sig upp på bergstoppen, beroende på vilken utmaning du söker. Kör du av E4:an söder om Skuleberget, norr om Docksta, kan du hoppa på en linbana för att ta dig upp till toppen. Är man ute efter en mer nervkittlande upplevelse så svänger man av precis nedanför berget och tar sig an någon av vandringslederna. Väl uppe på bergstoppen så kan du beställa smaskiga våfflor i Skulebergets toppstuga. Med en fantastisk utsikt blir just den kombinationen en svårslagen upplevelse.

För mer information: http://www.destinationskuleberget.se/

3. Högakustenbron – Härnösand

Den välkända hängbron mellan Kramfors och Härnösand är en av Sveriges vackraste konstruktion och ett naturligt stopp längs E4:an. Stanna till vid Högakustenbrons rastplats vid norra brofästet och njut av den underbara utsikten av Ångermanälven. Glöm inte heller att besöka Hotell Höga Kusten där ni kan njuta av en god måltid innan ni fortsätter resan längs älven.

För mer information: https://www.hogakusten.com/sv/hogakustenbron

4. Bönan – Gävle

Precis innan E4:an passerar Gävle hittar du Bönan, en sommaridyllisk fiskeby, som ligger alldeles intill Östersjön. Orten präglas av sina röda stugor, båtbryggor och fiskrökerier och för tankarna bort mot tv-serien Saltkråkan. Besök gärna Böna Café där ni kan njuta av nybryggt kaffe och färskt fikabröd i en harmonisk miljö. Testa även caféts alldeles egna Bönabulle med toner av havtorn eller Bönalimpa smaksatt med lingon.

För mer information: https://www.konditorilido.se/bona-cafe

5. Rullsand – Gävle

I närheten av där E4:an passerar Gävle hittar du Rullsand, det största havsbadet i hela Mellansverige. Den långgrunda och barnvänliga stranden är det ultimata stoppet för hela familjen under de varmaste sommardagarna. Är du sugen på att övernatta så finns det möjlighet till att campa eller parkera husvagnen intill vattnet. Vill ni bort från sol och bad så finns det även andra aktiviteter att prova, till exempel vandring på den 3,5 kilometer långa Billudden. För att ta sig till Rullsand svänger man av på avfarten vid Mehedeby och åker en sträcka som endast tar 25 minuter.

För mer information: http://www.rullsand.se/

6. Tullgarns Slott – Södertälje

Söder om Södertälje ligger det storslagna Tullgarns Slott, en tio minuter lång bilresa från E4:an via väg 218. 1700-talsslottet är lokaliserat alldeles intill Tullgarnsviken och är en av de elva kungliga slotten i Sverige. Här kan du gå guidade turer och strosa omkring i den grönskande slottsparken. Under promenaden kan du även besöka andra byggnader och anläggningar, som Drottning Victorias stall och Tullgarns Värdshus.

För mer information: https://www.tullgarnsvardshus.se/

7. Söderköping – Norrköping

Ta avfarten på väg 55 i höjd med Norrköping följ skyltarna mot E22:an. Efter drygt 20 minuters bilfärd ligger den tjusiga tätorten Söderköping, precis vid Göta kanal. Hit kommer många semesterfirare för att ta del av kanallivet, god mat och avslappnande atmosfär. Ett måste är ett stopp vid den hyllade glassrestaurangen Smultronstället, där du kan äta 60 olika glasskreationer. Söderköping, som präglas av sin medeltida historia, omringas av Östgötaleden och S:t Anna skärgård och är också värda ett besök.

För mer information: https://www.gotakanal.se/sv/gora/se-slussning/soderkoping/

8. Bergs slussar – Linköping

Ett par kilometer från E4:ans avfart, en mil nordväst från Linköping, hittar du Bergs slussar. Under sommaren passerar tusentals båtar genom slussen, något som är Göta kanals populäraste attraktion. Gör ett stopp intill slusstrappan Carl Johan och upplev de sju sammankopplade slussarna och se när de lyfter eller sänker båtarna med hela 18,9 meter. Besök även det närliggande Götas Café som erbjuder allt från dryck, godis, bakverk, till bullar och wienerbröd från lokala bagerier. Glöm inte att besöka den arkitektritade äventyrsgolfanläggningen med sin makalösa utsikt.

För mer information: https://www.gotakanal.se/sv/gora/se-slussning/bergsslussar/

9. Varamobaden och Motormuseet – Motala

Cirka 20 minuter från där E4:an passerar Mjölby finner du Motala, staden med flertalet sommarpärlor. Varamobaden, som är Norra Europas största insjöstrand, är en fem kilometer lång strand som med sitt kristallklara och långgrunda vatten är en perfekt destination för barnfamiljen. Här finns även ett mysigt promenadstråk, där det erbjuds ett stort utbud av både restauranger och barer. Bara någon kilometer därifrån ligger Motala centrum fyllt av aktiviteter. Ta ett stopp vid Motala Motormuseum, Sveriges största motormuseum. Här kan du uppleva tidsenligt uppbyggda miljöerna och en unik samling av fordon och teknik. För den som är intresserad av mer än gamla bilar finns även ett, Barnmuseum, Fotomuseum och det fina Vätternakvariet. Vill du övernatta så är Hotell Nostalgi ett perfekt alternativ för den som vill uppleva mer av Motala.

För mer information: https://www.gotakanal.se/sv/144824/Motala-Motormuseum/

10. Borensberg – Motala

I trakterna av där E4:an passerar Linköping ligger sjöstaden Borensberg, drygt 3 mil från E4:an. Här ligger en av Göta kanals två handdrivna slussar och den oerhört populära gästhamnen. I närområdet kan du njuta av mysiga promenader, god mat och dryck eller varför inte ett uppfriskande dopp i kanalen. I stadens hjärta ligger Börslycke Gårdsbutik som producerar handgjorda delikatesser som godis och kryddolja. Är du sugen på att stanna över natten, så är Göta Hotell ett perfekt alternativ. Det röda och pittoreska hotellet har bland annat figurerat i den första Göta kanal-filmen och huserade skådespelarna under inspelningen.

För mer information: https://www.gotakanal.se/sv/gora/se-slussning/borensberg/ https://www.gotakanal.se/sv/road-trip/

11. Gränna

Strax innan E4:an passerar Jönköping, hittar du staden Gränna, som nås efter 15 minuters bilresa på Ödeshögsvägen. Det är den typiska svenska idyllen som präglas av kullerstensgator, röda trähus och blomstrande trädgårdar. Här tillverkas de populära polkagrisarna i stora mängder, vilket gör ett besök till något av de många kokerierna ett måste. Men Gränna har så mycket mer att erbjuda. Vackra vyer, naturreservat och rafflande vandringsleder gör staden till en perfekt destination för alla naturälskare. Här finns också något för den mer historieintresserade. Lustslottet Brahehus, som är beläget på Grännabergets kant, 90 meter över Vättern, erbjuder en fantastisk utsikt över vattnet.

För mer information: https://jkpg.com/sv/granna/

12. Bäckhästen – Värnamo

Precis efter att E4:an passerat Värnamo, drygt 30 minuter väster om E4:an via väg 25, hittar du bageriet Bäckhästen. Beläget mitt ute i skogen är det omringat av ett grönskande växthus. Ta en välbehövlig paus bland väldoftande blommor och ekologiska odlingar. Här kan du beställa nybakat bröd, hembakad morotskaka och färska bullar. En fika på Bäckhästen är väl värt ett besök oavsett vilka väderförhållanden som råder.

För mer information: https://www.backhasten.se/

13. Smålandet Markaryds älgsafari – Markaryd

Känner du dig lite extra äventyrlig av dig så är Smålandet Markaryds älgsafari något för dig. Hit kommer du genom att svänga av vid trafikplats Norra Markaryd på E4:an för att sedan följa väg 15 i cirka en kilometer. Denna attraktiva destination erbjuder en nervkittlande safari längs slingrande skogsvägar där du har chansen att se skogens jättar på nära håll. Du kan välja mellan att köra din egen bil eller att kliva på ett tåg som tar dig genom ett tre kilometer långt äventyr. Efter att pulsen har gått ned och du är färdig med din safariresa erbjuds en lunch på Restaurang Älgtornet med utsikt över anläggningen. Är du endast lite småhungrig så går det också att beställa en frasig våffla på Café-Våffelstugan.

För mer information: https://www.smalandet.se/

14. Ramlösa Brunnspark – Helsingborg

Vid E4:ans slutdestination finner du den vackra staden Helsingborg som är beläget precis intill Öresund. Strax söderut om Helsingborgs centrum hittar du Ramlösa Brunnspark, en tio minuters bilresa från E4:an via väg 111. Här ligger källan till mineralvattnet Ramlösa, där du kan dricka vattnet direkt ur källan. Det är en ultimat plats för en picknick, där man kan uppleva en vy av frodande grönska och färgsprakande planteringar.

För mer information: https://helsingborg.se/uppleva-och-gora/friluftsliv-och-motion/parker-och-gronomrade/ramlosa-brunnspark/

 

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 245 times, 2 visit(s) today