Du i Fokus
Mat & DryckResorUpplevelser

Viking Glory – Julbord utan överraskningar

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️

Östersjöns nyaste och största fartyg är alltid lika trevligt att kryssa med. När vi testade julbordet förra året var det Viking Glorys första jul, då tyckte vi att maten var bra, men att man varit lite för sparsam med julpyntet. Skulle det vara mer i år?

Förra året var det så gott som inget julpynt alls på fartyget. Glorys andra jul har man lite mer julkänsla, nu är lite mer av fartygen pyntat, men fortfarande finns mer potential. Julen har kommit till Glory, det märks både i Market och i entrén till “The Buffet”, där en fin gran står pyntad med färgade kulor och glitter. Även där man tar maten finns pyntet bland grytor och karotter – men sen tar det slut.

I den stora och fina matsalen finns inte en enda julkula eller ens minsta lilla rosett, det är tur att stolarna går i julrött. Här har man lite att lära av storasyster Cinderella, där kan man pynt! Hon har ju haft några flera år att lära sig hur det ska se ut.

Julbordet då? Är det juligt nog? Vill man ha ett traditionellt julbord, så är svaret tyvärr nej. Allt är gott och man blir definitivt både mätt och nöjd, men man ska vara medveten om att både svensk julskinka och prinskorv saknas. När vi var ombord serverades en munsbit, glass, ris a la malta och ett glas med tre smaker av mousse som enda desserter. Utöver godisbordet. Vi skulle önska någon mer munsbit eller mindre mjuk kaka. Vi frågar om prinskorven och blir förvirrade. Den tas tydligen bara fram när det är barn ombord. Äter inte vuxna prinskorv? Varför det inte finns någon svensk julskinka får vi inget svar på.

Här finns dock Janssons Frestelse och den är precis lika god som förra året, en av Östersjöns bästa. Lutfisken får också godkänt, precis som den gravade laxen. De växtbaserade alternativen har blivit fler, även där är kvalitén hög och allt är riktigt gott. Våra favoriter på hela buffén är den glödstekta laxen, sillen med västerbottensost, köttbullarna, Janssons och den veganska rödbetssalladen.

Allt är gott, med det finns inget som direkt sticker ut – vare sig bra eller dåligt. Det är en trivsam miljö, man sitter gärna länge här. Men det är något som saknas och vi kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Fina Viking Glory är värd mer än så här. Man förväntar sig helt enkelt mer av ett så vackert fartyg. Något som trumfar alla andra fartyg på Östersjön, inte enbart hennes storlek och övrigt vackra design. Vi tänker inte ett överdåd av pråligt julpynt, utan mer en smakfull och vacker variant.

Vi är nöjda, men undrar fortfarande vart prinskorven och den svenska julskinka tagit vägen och varför dessertbordet är så litet. Vad har hänt?

Text, bild och film – Jikitas

Visited 104 times, 1 visit(s) today