Tomatkaramell med vanilj, luftig grädde och jordgubbssorbet
4–6 personer
Tomatkaramell
- 1 dl strösocker
- 1 msk vatten
- 500 gram körsbärstomat
- 1 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljpulver
Gör så här:
Smält sockret i stekpannan och sätt på medelvärme. Tillsätt vatten.
Rör om i pannan hela tiden med en trägaffel och var försiktig så du inte bränner dig. När färgen är ljusbrun och sockret bubblar mycket har det blivit karamell.
Kärna ur tomaterna och tillsätt dem och vaniljen till det smälta sockret. Låt koka ihop några minuter.
Jordgubbssorbet
- 2 1/2 dl vatten
- 2 1/2 dl strösocker
- 500 gram jordgubbar
Gör så här:
Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Låt kallna helt.
Mixa sockerlagen väl med jordgubbarna. Kör sedan gärna jordgubbspurén i glassmaskin. Om du inte har glassmaskin kan du frysa purén i en bunke ca 30 minuter, ta ut den och mixa lite igen och frys sedan. Upprepa gärna mixandet för att minska iskristaller i sorbeten.
Luftig grädde
- 5 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 4 msk strösocker
- 2 äggulor
Gör så här:
Sjud grädde, mjölk, socker och äggulor under vispning tills det börjar tjockna. Använd helst termometer och värm till 90°. Rör hela tiden och kyl snabbt.
Servering:
Lägg lite av den söta tomatkaramellen i botten, sedan en rejäl sked jordgubbssorbet och toppa med luftig grädde och några jordgubbar.
Recept och bild – Jakob Persson och Säsongens Bästa/ Maja Brand