Åhléns lanserar exklusiv sommarkollektion tillsammans med Carl Larsson gården

skriv ut
I ett exklusivt designsamarbete tillsammans med Carl Larsson gården har Åhléns skapat en sommarkollektion som hyllar paret Carl och Karin Larsson. Kollektionen är inspirerad av vackra detaljer i paret Larssons gård i Sundborn som nu nyskapas med tidlös anda i utvalda produkter till hemmet i form av textilier, krukor, vaser samt porslin och glas.

Idén bakom samarbetet föddes i en vilja att hylla konstnärsparet Carl och Karin Larsson, samt deras gemensamma bidrag till svensk konst och formgivningskultur. Åhléns vill hylla båda parterna i paret Larsson för att uppmärksamma den kreativa magi som de tillsammans skapade. Åhléns designteam fick möjlighet att besöka Carl Larsson gården, ”Lilla Hyttnäs” i Sundborn, där små detaljer och motiv upptäcktes och ligger som grund till kollektionen. Paret Carl och Karin Larssons livsstil och inredning har både inspirerat och fascinerat Åhléns designteam, framförallt hur långt före sin tid paret Larsson var gällande estetik, hantverk, hållbarhet och självhushåll, något som är aktuellt än idag. Åhléns har skapat en kollektion som passar för det moderna hemmet med designelement som känns igen från Carl Larsson gården.

Under designprocessen har Åhléns fått en exklusiv inblick i arkivmaterialet som Carl Larsson gården förvaltar. Kollektionen är byggd på tre designelement; bården, fyrklövern och mönsterbilden. Bården som återfinns på porslinet i kollektionen är inspirerad av en målad rosettslinga, där en av rosetterna är uppknuten och bildar Carls signatur. Rosettslingan går att finna i Karins sovrum och var en födelsedagspresent till henne från Carl. Karins alster har inspirerat en stor del av kollektionen där ett av hennes broderier har sammanförts med Carls signatur och är en hyllning till paret. Inspirationen bakom fyrklövern har sitt ursprung i en relief som återfanns på ett skåp i parets matsal medan ett broderat mönster av blommor från en soffa i parets ateljé givit inspiration till kollektionens mönsterbild.

Carl och Karins hem är en fantastisk plats för inspiration och kreativitet. Här känner man sig hemma och det är roligt att vi nu kan sprida det vidare till fler. Kopplingen till konstnärsparet och gården är tydlig och varje köp stöttar vårt kulturarv”, säger Chia Jonsson, Chef på Carl Larsson gården.

Hela kollektionen består av 21 olika produkter i form av textilier, krukor, vaser samt porslin och glas.

 

Text och bild – Åhléns