Du i Fokus
Mat & DryckUpplevelser

Tekniska by Pontus!

skriv ut

I lördags öppnade Pontus Frithiof sin åttonde verksamhet genom att starta restaurang på Tekniska Museet. Här finns nu en färgsprakande, innovativ och hållbar matupplevelse för hela familjen!

Efter en storskalig ombyggnation har nyfikenhet, innovation och interaktion blivit en lika självklar del av matupplevelsen som i resten av museet. Hållbarhet är det genomgående temat och i restaurangen bjuder krögaren Pontus Frithiof och Nordrest på en meny där det gröna står i centrum.

Tekniska museets idé har alltid varit att låta besökarna själva upptäcka och förstå hur saker och ting hänger ihop. Detta tar man nu vidare till det vi äter. För att kunna förändra något behöver vi förstå hur allt hänger ihop – från odling till tallrik, och tillbaka till jorden. Därför involveras restaurangbesökaren på olika sätt i hela kretsloppet. Grönskande odlingsväggar påminner om matens ursprung. Mätare visar tydligt hur mycket energi och vatten som gått åt den senaste månaden och jämför det med tidigare. Vid diskinlämningen hurrar en glad pixelfigur för den som inte lämnat någon mat kvar på tallriken. I köket arbetar en maskin med att göra matavfall till näringsrik mull, som besökaren sedan kan få med sig hem – perfekt för att odla nya grönsaker med.

Med Tekniska by Pontus sätter Tekniska museet ribban för hållbarhetsarbetet på en hög nivå.  Restaurangupplevelsen börjar redan i gången från entréhallen som bjuder på en resa där färgstarka animeringar på väggarna leder från teknik, atomer, kugghjul, ljudvågor, ettor och nollor till regndroppar, odling, jordbruk och grödor, skapat av konstnären Daniel Bjugård. I restaurangen omges besökaren av arkivmaterial och museiföremål med koppling till mat, innovation, hållbarhet och framtidsvisioner. Bakom interiör och design står Lomar Arkitekter som skapat en restaurangatmosfär med växtklädda väggar och inredning i regnbågens färger. Sittplatser finns av alla olika sorter – på trappavsatser med småbord, högre bord med barstolar, mindre bord för familjer och små sällskap, och stora ombonade sittgrupper. I restaurangdelen finns plats för ca 180 gäster. Här kan man även ha större event och fester i en intilliggande större lokal.

Varje dag serveras en vegetarisk buffé, en fiskrätt och en kötträtt à 100 kr. Rabatterade priser till barnen. Råvarorna följer tremånaders-säsongerna där lokala råvaror är prioriterade. Därutöver finns en à la carte-meny som varierar efter säsong. Ett caféutbud med fikabröd, smörgåsar och brain food finns under hela öppettiden och på helgerna dukas en tacobuffé upp.

Passa gärna på att besöka Tekniska by Pontus en vacker dag när uteserveringen är öppen. Miljön är helt magisk!

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 29 times, 1 visit(s) today