Du i Fokus
Mat & Dryck

Staffan Pehrsson – Snickaretorpet – glassmästare 2024

skriv ut

Under GastroNord går ett antal tävlingar av stapeln, bland annat Svenska Glassmästerskapen som avgjorde i tisdags. 30 finalister skapade glassar i fyra olika kategorier, alla poängsattes och till slut stod Staffan Pehrsson från Snickaretorpet Vedugn & Butik som vinnare med högsta poäng.

Glass-SM 2024 arrangeras varje år av Stockholmsmässan i samarbete med konditorn Tony Olsson. I år var konkurrensen hårdare än någonsin, och juryn, bestående av erfarna glassmästare och konditorer, hade en minst sagt delikat uppgift att avgöra vem som gjort den bästa glassen.

Under tisdagen var det dags för 30 finalister att göra upp om det ärofyllda priset som svensk glassmästare 2024. Finalisterna tävlade i de fyra kategorierna ”Glassmästarens val”, ” Arla Pro Gräddfil”, ”Chokladsorbet” och ”Nougatglass” och när totalpoängen hade räknats ihop stod en mycket förvånad och lite chockad Staffan Pehrsson som segrare och Svensk Glassmästare 2024. Han som “bara tagit ledigt från jobbet en dag” kan nog räkna med att livet kommer att bli lite annorlunda efter vinsten.

Juryns motivering
Årets vinnare vågade ta ut svängarna i val av både råvaror och förädling. Den som vinner Glass-SM 2024 är en oerhört god representant för glasshantverket i Sverige. En riktigt smaksäker och hantverksskicklig stjärna.

Utöver utmärkelsen Svensk Glassmästare 2024 utses även en vinnare i respektive kategori. Här nedan är vinnarna i respektive kategori.

  • Glassmästarens val: K-märkt – Hanna Bigelius
  • Arla Pro Gräddfil: Snickaretorpet Vedugn & Butik – Staffan Pehrson
  • Chokladsorbet: TM Bagarstuga – Tedeusz Malon
  • Nougatglass: Snickaretorpet Vedugn & Butik

Tävlingsbidragen anonymiseras innan juryn provsmakar och bedömer dem. Alla jurypoäng räknas sedan ihop och avgör vilken totalsumma varje bidrag får.

Årets godaste glass finns alltså att smaka på Snickaretorpet Vedung & Butik i Axvall mellan Skara och Skövde.


Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Martin Jikita

Visited 46 times, 1 visit(s) today