Moussakafrestelse

skriv ut
4-6 portioner
  • 600 gr valfri färs
  • 2 aubergine
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 burkar krossade tomater
  • 150 gr riven ost
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk torkad oregano
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Strimla auberginen ganska grovt (som till en Janssons frestelse). Lägg i en bunke, salt och blanda om ordentligt och lägg ut allt på ett hushållspapper, för att få bort både vätska och beska. Lägg ett papper ovanpå och platta till, låt ligga ett tag.

Hacka löken, pressa vitlöken. Bryn färsen i en varm panna, tillsätt olja, lök och vitlök. Fortsätt bryna tills löken börja bli mjuk och färsen fått fin färg. Tillsätt tomaterna och oreganon, salta och peppra. Låt allt koka ihop och reducera lite, det ska vara en ganska tjock sås. Smaka av med salt och peppar.

Press ut så mycket vätska det går ur auberginen och bryn den i omgångar i en annan panna, tills de får lite färg men inte bränns. Häll över såsen och auberginen i en ugnsform och blanda ihop allt ordentligt. Strö osten över och gratinera i ugnen i ca 30 minuter, tills allt fått en fin färg och auberginen är mjuk.

Servera med en fräsch sallad.

 

 

För er Viktväktare:

Mitt WW: Grön 44, Blå 44, Lila 44 för hela, om man använder nötfärs max 10% och riven ost max 12%. Grön 26, Blå 14, Lila 14 om man använder Quornfärs och riven ost 12%.

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita