Du i Fokus
Hem & InredningUpplevelser

Nya sidor av pelargonen visas på Sofiero

skriv ut

Friskt grön och frodig kommer pelargonen med löften om sommar och solvarma fönsterbräden. Följ med på blommans resa genom samhällsskikten och hur den gick från att vara en blomma för överklassen till att hamna på var mans fönsterbräda. Pelargonen lyfts fram i en unik utställning i Orangeriet på Sofiero hela sommar.

Bolliga blommor i vitt eller rosa. Kanske en och annan klarröd eller rosenknoppig. Mjukt rundade, ljusgröna blad. Den klassiska pelargonen känner de allra flesta till men det finns fler än 250 olika arter och kan alltså ha betydligt fler färger och former. Dessutom har den en historia som väcker både nyfikenhet och ömhet.

– Man kan berätta om den på olika sätt och ur många vinklar, för trots att de är så populära vet många inte så mycket om den. Både fantasten och nybörjaren kan njuta av utställningen som både erbjuder ny kunskap och något för ögat. Man kommer att både kunna se blommorna från olika vinklar, gnugga på bladen och dofta, säger Sara Bratt, Sofieros trädgårdsdesigner och skapare av utställningen Passion för pelargon.

Tillsammans med det statliga programmet för odlad mångfald, POM, som syftar till att samla in icke namngivna sorter i landet presenterar Sofiero Slott och Slottsträdgård en helt unik utställning om pelargoner: Passion för pelargon – en färgstark kulturresa.

– Alla har en relation till pelargonen, åtminstone känner de allra flesta till den. Det kan man fråga sig, hur blev det så? Och varför väcker den sån samlingsmani? Det är något vi försöker ta reda på, bland annat, säger Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt.

Svenska folkets kärlek till pelargonen är livskraftig och långvarig. Den började spira redan på 1600-talet då upptäcktsresande tog det första exemplaret från Sydafrika till Europa.

–Det var en liten brun, ful blomma med spretigt växtsätt. Det som tilltalade folk var att den doftade kanel på nätterna. På den här tiden hade man inte börjat ha krukväxter i hemmen – vanliga människor hade ju knappt ens några fönster – så det här var bara för de rika, säger Sara Bratt.

Det var först på 1800-talet som allmogen, vanliga människor, började pryda sina hem med krukväxter. Då fick pelargonen ganska snabbt en framträdande plats.

6 tips för prunkande pelargoner

  • Plantera i lerkruka som hjälper till att hålla rötterna lagom fuktiga.
  • Bergpelargoner och minipelargoner vill stå trångt och inte ha för mycket näring.
  • Beskär kraftigt under den tidiga våren för att den ska bli buskig och fin.
  • Undvik att vattna för mycket.
  • Trivs väldigt bra utomhus, men tål inte frost.
  • Plocka gärna av vissna blommor. Det finns också självrensande sorter som släpper de vissna blommorna av sig själv.

Utställningen Passion för pelargon– en färgstark kulturresa pågår till 20 september.

 

Text och Bild – Pressmaterial

Visited 34 times, 1 visit(s) today