Du i Fokus
Upplevelser

Utställning om Barbie på Sörmlands museum

skriv ut

I år är det 60 år sedan Barbie introducerades i Sverige. Nu visas utställningen ”Dockan med stort B” på Sörmlands museum. Barbiedockorna från 1960- och 1970-talet, som tillhör en hängiven samlare i Sörmland.

Den första barbiedockan lanserades på en leksaksmässa i New York 1959. I Sverige släpptes det första partiet på 300 barbiedockor på varuhuset NK i Stockholm lagom till julhandeln 1963.

Barbiedockan var någonting helt nytt. En mannekängdocka med moderna kläder, avsedd som leksak för äldre barn. En tonårsdocka med pojkvän som den lekande flickan själv kunde spegla sig i. Barbie blev en försäljningssuccé.

Men barbiedockan blev också kontroversiell. Dockan har genom åren ofta väckt debatt kring kroppsideal och könsnormer. Under 1970-talet förbjöds Barbie på en del förskolor i Sverige.

Oavsett åsikter har barbiedockan speglat sin samtid och följt med i rådande trender. Genom åren har barbiedockan haft över 200 olika yrken, rest till månen och ställt upp i det amerikanska presidentvalet. Dagens barbiedocka finns till försäljning med olika kroppsformer och olika hud- och ögonfärg. Barbie finns som rullstolsburen och under 2023 lanseras Barbie med Downs syndrom. Den 21 juli hade spelfilmen ”Barbie” premiär och är kanske hetare än någonsin.

I dag är de allra tidigaste dockorna inte bara leksaker, utan även populära samlarobjekt. Britt-Inger är en hängiven barbiesamlare bosatt i Sörmland. 1994 besökte hon Leksaksmuseet i Stockholm som visade en utställning i samband med Barbies 35-årsjubileum. Britt-Ingers egna dockor från barndomen fanns inte kvar. Men utställningen på Leksaksmuseet blev en riktig nostalgikick och startskottet för hennes eget samlande.

I dag utgör Britt-Ingers samling en av Sveriges största. Den består av hundratals dockor med accessoarer och andra tillbehör. Samlingen består huvudsakligen av Barbies från åren 1960–1974. Med tiden har dock några enstaka nyare dockor smugit sig in, liksom några dockor som föreställer kända personer.

– Efter nästan 30 år är min samling stor, men den är aldrig färdig. Det finns alltid något att leta vidare efter, säger Britt-Inger.

I utställningen ”Dockan med stort B” visas delar av hennes samling. I samlingen finns en så kallad resdocka – ”Miss Five” – som sedan 2005 följt med Britt-Inger på åtta barbiekonvent i USA. Dockan som självklart har ett eget instagramkonsto: @worldoffive, har även hunnit besöka New York, Bangkok, Seol, Kyoto och Tokyo samt ett otal städer i Europa och Sverige.

Utställningen är gratis och visas till och med 14 januari 2024 på Sörmlands museum, Tolagsgatan 8 i Nyköping.


Text och bild – Pressmaterial

Visited 13 times, 1 visit(s) today