Du i Fokus
Mat & Dryck

Lax med glaserade morötter och citronsås

skriv ut
4 portioner
  • 4 laxfiléer
  • salt
  • citronpeppar

Citronsås

  • 300 gr matlagningsyoghurt
  • 1 citron – zesten från hela och saften från halva
  • salt
  • peppar

Glaserade morötter

  • 8 morötter – jämnstora i olika färger
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk flytande honung
  • 1/2 citron – saften
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader (varmluft).

Laxen

Salta och peppra laxen, lägg i en ugnsfast form och ställ åt sidan.

Såsen

Blanda matlagningsyoghurt, zest och saft och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Morötterna

Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper. Tvätta morötterna ordentligt. Pensla dem med olja, lägg dem på plåten, salta och peppra. Tillaga i ugnen ca 15-20 minuter. De ska nästan vara mjuka när de tas ut.

Blanda honung och citronsaft. Pensla morötterna med blandningen och ställ in i ugnen igen. Ställ samtidigt in laxen. Ta ut morötterna efter 5 minuter och laxen efter ytterligare några minuter eller när den ser färdig ut.

Servera laxen med morötterna, såsen och tex pressad potatis.

För er Viktväktare:

Points: Citronsåsen: 0 P för hela skålen, om man använder Larsas fettfria grekiska yoghurt. Morötterna: 17 P för morötterna, mycket av glaseringen rinner dock av.

Personliga Points: Laxen 0-6 PP för 125 gr. Citronsåsen: 0-4 PP för hela skålen, om man använder Larsas fettfria grekiska yoghurt. Morötterna: 17 PP för morötterna, mycket av glaseringen rinner dock av.

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 21 times, 1 visit(s) today