Du i Fokus
DryckMat & Dryck

L’Ami des Crustacés- skaldjurens vän

skriv ut
L’Ami des Crustacés är ett friskt och fruktigt vin i modern stil som passar perfekt i kräfttider. Namnet betyder ”skaldjurens vän” och avslöjar att vinet är utmärkt till havets alla läckerheter. Det passar också ypperligt till en lättare maträtt eller att bara dricka precis som det är.

Vinet produceras i Alsace, en region i östra delen av Frankrike som gränsar till Tyskland. Det är till hundra procent gjort av Pinot Blanc – en grön druva som i regel ger torra och smakrika viner. Den har relativt hög fruktsyra. I fjol var det ovanligt varmt i Alsace, vilket gjorde att druvorna utvecklades väl och mognade fint, utan problem. 2016 har därför frambringat lite extra fruktiga och fylliga viner.

– Jag tycker att viner från Alsace förtjänar att få större uppmärksamhet . De är friska, fruktiga och utan inslag av ek. Vinerna passar perfekt i sommar då man vill sitta ute i trädgården eller på balkongen, med ett glas svalt vin i handen, säger Mats Abrahamsson, Senior Brand Manager på Bibendum.

L’Ami des Crustacés har en kraftfull och intensiv doft med fräscha fruktiga toner av citrus, melon och honung. Smaken är rund och fyllig med en viss mineralitet samt med en mycket välbalanserad syra som bär upp den friska frukten i vinet.

Vinet är producerat av Gustave Lorentz, ett familjeföretag som har funnits sedan 1836. Vinproducenten kallas också ”Kungen av Riesling” och drivs idag av sjätte generationen. Området där vingården ligger är känt för sina kvalitetsviner. Gustave Lorentz använder bara ekologiska odlingsmetoder och egendomen är därför ekologiskt certifierad.

De invigde sitt nya, moderna vineri 2015. Som sig bör i ett företag med lång tradition, har de bevarat en del från förr. Hundra år gamla träståndare används fortfarande till att lagra vin i. Det ger ingen fatkaraktär, men en försiktig tillförsel av syre genom träets porer bidrar till en komplexitet och särpräglad smak.

L’Ami des Crustacés finns i Systembolagets beställningssortiment och vid beställning av sex flaskor levereras de i en vacker trälåda.

Pris: 89 kronor

Artikelnummer: 78506-01

Text och bild – pressmaterial

Visited 12 times, 1 visit(s) today