Krämig Västerbottenpaj
4 portioner
Pajdeg
- 2,5 dl mjöl
- 125 gr Grekisk Yoghurt
- 25 gr smör och rapsolja
- 2 msk vatten
- 1 nypa salt
Fyllning
- 150 gr riven Västerbottensost
- 2 dl matlagningsgrädde
- 3 ägg
- 1 krm cayennepeppar
- salt
- peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med pajdegen genom att blanda ihop alla ingredienser, i en bunke eller matberedare, till en slät deg. Ta en pajform, ca 20 ca i diameter, och tryck ut degen i formen. Var noga med att trycka ner ordentligt i kanterna. Nagga med en gaffel och grädda i ugn ca 10-15 minuter, tills den börjar få lite färg. Ta ut och ställ åt sidan.
Knäck äggen i en bunke och vispa lätt. Tillsätt grädden, vispa ihop. Ha i osten, cayennepepparn, salt och peppar och vispa ih0p allt ordentligt.
Ha ner fyllningen i pajskalet. Grädda i ugn ca 20-25 minuter. Är den fortfarande väldigt lös (skaka formen lätt, lite dallrig ska den vara) sätts ugnen på enbart undervärme och flytta ner formen och grädda några minuter till.
Servera med en fräsch sallad eller ha som rätt på buffébordet.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 23 P för själva pajskalet om man använder fettfri yoghurt, plus 31 P för fyllningen om man använder 4%-ig matlagningsgrädde.
Points: 23 P för själva pajskalet om man använder Larsas fettfria Grekiska Yoghurt, plus 31 P för fyllningen om man använder 4%-ig matlagningsgrädde.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se
Pingback: Tips till kräftskivan!