Sätt färg på snapsen!

skriv ut

Att färga och smaksätta snaps är inte bara enkelt och roligt utan också något som garanterat blir succé. Nu har den prisbelönte bartendern Björn Kjellberg tagit fram färgglada hemkryddade snapsrecept. Något som gör det enkelt att glatt överraska gästerna.

Snapsen är lika given till sommarens högtider som färgglada hattar, blomsterkransar och dansande grodor. I dessa förberedelser har hemkryddade snapsar till både midsommar- och kräftfirandet varit en tradition i många år. Nu spelar även snapsens färg en avgörande roll för att skapa en somrig och festlig känsla.

För att modernisera den gamla traditionen av hemlagad snaps som enbart fokuserar på smak, har Björn Kjellberg tagit fram färgsprakande recept som passar perfekt till sommarens högtider.

-Många har testat och tycker det är roligt att krydda sin egen snaps. Att färga snapsen är däremot inte lika vanligt men ett bra sätt att få till nya smaker och få ett än mer färgglatt bord på sommarhögtiderna. Det är dessutom väldigt enkelt att skapa många olika färger och smaker som man kan testa tillsammans med sina nära och kära, säger Björn Kjellberg.

Recepten är baserade på somriga ingredienser och görs på antingen Renat eller Absolut Vodka. För dem som föredrar en något sötare/mjukare variant, kan man söta snapsen med två skedar socker och röra om tills sockret lösts upp. Samtliga drycker förvaras kallt.

ROSA

  • 700 ml (en flaska) Renat eller Absolut Vodka
  • 10 hallon
  • 1 stjärnanis
  • 5 rosenblad

Blanda samtliga ingredienser i en behållare med lock. Låt stå över natten och sila genom en finmaskig sil. Häll tillbaka den färdiga snapsen i flaskan.

GRÖN

  • 700 ml (en flaska) Renat eller Absolut Vodka
  • ½ Granny smith äpple, skuret i skivor
  • 1 knippe mynta
  • 1 skiva ananas, skuret i skivor

Blanda samtliga ingredienser i en behållare med lock. Låt stå över natten och sila genom en finmaskig sil. Häll tillbaka den färdiga snapsen i flaskan.

ORANGE

  • 700 ml (en flaska) Renat eller Absolut Vodka
  • 3 cm ingefära, skuret i bitar
  • Apelsinskal från en halv apelsin
  • 1 riven morot

Blanda samtliga ingredienser i en behållare med lock. Låt stå över natten och sila genom en finmaskig sil. Häll tillbaka den färdiga snapsen i flaskan.

 

 

 

Recept – Björn Kjellberg, Text och bild – Pernod Ricard