Kassler Florentine

skriv ut
4-5 portioner
  • 500 gr kassler
  • 200 gr färsk spenat
  • 1-2 tomater
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1-2 msk smör- & rapsolja
  • 100 gr riven ost
  • 1 msk torkad basilika
  • 1 gul lök
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 250 gr

Putsa och skär kassler i skivor. Finhacka löken och pressa vitlöken.

Värm upp fettet i en stekpanna, fräs lök och vitlök lite snabbt och tillsätt spenaten. Låt fräsa ihop tillsammans, peppra och salta lite. Lägg spenatfräset i botten på en ugnsfast form och kasslern ovanpå.

Skiva tomaterna och lägg 1-2 skivor ovanpå varje kasslerskiva. Strö över basilika.

Blanda majsstärkelsen i lite av mjölken. Häll blandningen samt resten av mjölken i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka tills såsen börjar tjockna utan att brännas. När den är lagom tjock tar man bort kastrullen från spisen och kryddar med salt och peppar. Sist tillsätts osten som rörs ut i såsen medan den smälter. Häll såsen över kasslern.

Gratinera i ugn ca 15-20 minuter, tills gratängen fått en fin färg.

Servera med ris eller kokt potatis.

 

För er Viktväktare:

Mitt WW: Grön 24, Blå 24, Lila 24 för hela gratängen om man använder 1 msk fett, lättmjölk och max 12%-ig ost. Lägg till Sp för ris eller potatis.

 

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita