Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Jubileumscognac och dekadent bakverk till midsommar

skriv ut

I 20 år har Grönstedts lanserat ”Le National” inför nationaldagen – en premiumcognac i begränsad upplaga med en ny smakprofil och en ny design på flaskan varje år. Årets Grönstedts Le National är dedikerad Gamla Stan där Johan Daniel Grönstedt levde och verkade och i slutet av 1800-talet tappade sin allra första cognac med eget namn. 20-års jubiléet firas nu med ett samarbete med fransksvenska konditorn Sébastien Boudet, med ett dekadent och festligt specialkomponerat bakverk.

Grönstedts Le National är en årlig specialutgåva som är en hyllning till Sverige och svensk dryckeshistorias mest kända profiler, Johan Daniel Grönstedt. Med ”Le National” vill Grönstedts förvalta det svenska dryckesarvet och skapa nya smakupplevelser med nytt innehåll och design på flaskan varje år. Cognacen kom lagom till nationaldagen. men passar lika bra till midsommar. Den populära ransksvenska konditorn Sébastien Boudet tog fram ett specialkomponerat recept på ett riktigt dekadent och festligt bakverk, ”Le Saint-National”, till natinaldagen – men detta passar precis lika bra till midsommar. Receptet finner ni längre ner i texten.

Grönstedts Le National 2024 – en aromatisk och fyllig premiumcognac dedikerad Gamla Stan
”Le National 2024” är en smakrik och fyllig cognac med tydlig struktur och stramt kryddigt avslut, en klassisk ”storhuscognac”. Den yngsta cognacen i flaskan är 20 år medan de äldre delarna är 33 år.

– Årets utgåva har en elegant, mogen och aromatisk smak- och doftprofil. Den har en komplex smak av kanderade citrusfrukter, torkad frukt och kryddiga fattoner med tydliga inslag av smörkola, valnöt och mörk choklad. Cognacen har en klar lejongul färg som med lite fantasi för tankarna till husfasaderna I Gamla Stan, säger Sören Sörensson, produktutvecklare på Grönstedts och Galatea.

Designmotivet för 2024 bjuder in betraktaren till sagan om Grönstedts, till slutet av 1800-talet och ett myllrande Gamla Stan. Där tappade Johan Daniel Grönstedt sin första cognac och byggde sitt imperium. Flaskan illustrerar platsen kring restaurang Stiernan, med kajen där cognacen togs emot från ett fjärran land, vägen till dess lagring och sedan buteljering. Tittar man lite närmre på illustrationen finns gömda element och budskap för den uppmärksamme att upptäcka.

Grönstedts Le National lanseras i begränsad upplaga i form av 1000 numrerade flaskor.

Artikelnummer: 41685–02

Pris: 895 SEK.

Le Saint-National
En Saint-Honoré-tårta är ett delikat och vackert bakverk som gör sig perfekt för ett firandet. Den här varianten innehåller lyxig cognacskräm gjord på Grönstedts Le National 2024 samt svenska jordgubbar, och blir på så sätt lite av en fransk-svensk tolkning. Receptet kräver en del kärlek men är väl värt ansträngningen. Jag rekommenderar att enbart använda råvaror som är ekologiskt odlade och hantverksmässigt framställda /Sébastien Boudet

Antal ingredienser: 13 st
Tid: 2 timmar

För mördegsbotten:

  • 225 g siktat ölandsvete
  • 200 g smör, kallt och tärnat
  • 160 g socker
  • 2 ägg
  • 10 g bakpulver
  • 3 g havssalt

För chiboustkräm:

  • 250 ml mjölk
  • 1 vaniljstång, delad och urskrapad
  • 3 ägg
  • 75 g socker
  • 20 g majsstärkelse
  • 2 gelatinblad (blötlagda i kallt vatten)
  • 250 ml grädde, vispad till mjuka toppar

För petits choux:

  • 125 ml vatten
  • 50 g smör
  • 75 g vetemjöl
  • 2 stora ägg
  • En nypa salt
  • En nypa socker

För cognacskräm:

  • 100 ml mjölk
  • 25 ml Grönstedts Le National 2024
  • 2 äggulor
  • 50 g socker
  • 15 g majsstärkelse

För jordgubbspuré:

  • 100 g frysta jordgubbar
  • 25 g socker

Instruktioner:

Mördegsbotten:

  • Blanda mjöl, bakpulver (siktat ihop) socker och salt i en skål. Tillsätt smöret och arbeta ihop till en grynig sandig massa.
  • Tillsätt ägg och socker och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen, täck med plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst en timme.
  • Kavla ut degen i en tårtring på ca 28–32 cm diameter. Grädda i förvärmd ugn på 180°C i ca 30 minuter tills gyllenbrun. Låt svalna.

Chiboustkräm:

  • Värm mjölken med vaniljstången i en kastrull. I en annan skål, vispa äggulor, socker och majsstärkelse.
  • Ta bort vaniljstången från mjölken och häll långsamt över äggblandningen under vispning. Återvänd allt till kastrullen och värm under ständig omrörning tills krämen tjocknar.
  • Ta bort från värmen och tillsätt utkramade gelatinblad. Låt svalna och vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden.

Choux:

  • Koka upp vatten, smör och salt. Ta bort från värmen och rör snabbt i mjölet. Återvänd till värmen och rör kraftigt tills degen släpper från kanterna. Ta bort och låt svalna något.
  • Vispa i äggen ett i taget. Spritsa små bollar på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200°C i 25 minuter. Låt svalna.

Cognacskräm:

  • Värm mjölken till nästan kokning. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse i en skål. Tillsätt den varma mjölken gradvis. Återvänd allt till kastrullen, tillsätt Grönstedts Le National 2024 och värm under omrörning tills krämen tjocknar. Kyl ner snabbt.

Jordgubbspuré:

  • Mixa jordgubbar och socker med en stavmixer till en puré.

Montering:

  • Fyll de avsvalnade choux med cognacskräm.
  • Bred över mördegsbotten med jordgubbspurén.
  • Spritsa eller bred chiboustkrämen på mördegsbotten.
  • Arrangera de fyllda choux-bollarna snyggt runt kanten på mördegsbotten.
  • Karamellisera lite socker i en kastrull och doppa försiktigt toppen av varje choux i karamellen för en vacker och smakrik finish.

Servering:

  • Tårtan är bäst när den serveras samma dag som den är monterad för att behålla krispigheten i petits choux och mördegsbotten.

Recept och bild – Sébastien Boudet

Visited 10 times, 1 visit(s) today