Du i Fokus
Upplevelser

Moldaviska och Norrbottniska konstnärer möts i utställningen Practicing our Knowledge

skriv ut

I början på juni invigdes utställningen Practicing our Knowledge på konsthallen i Kiruna. En utställning om våra immateriella kulturarv, gemensamma landskap och delade berättelser med verk av Rámavuol Elle Bigge, Linn Lindström och Lena Ylipää från Sápmi och Norrbotten, samt utövare från de moldaviska hantverkskollektiven Maisteria och Sezatoarea.

Det moldaviska konsthantverket altiță upptogs på Unescos världsarvslista 2022. Den traditionella blusen med broderi är en viktig del av de rumänska och moldaviska folkdräkterna för män och kvinnor.

– Vid ett besök i Kiruna introducerade Moldaviens ambassadör det traditionella konsthantverket altiță. Genom många fina möten och utbyten har en spännande samverkan kring immateriella kulturarv inletts. Det finns många likheter mellan de moldaviska utövarnas förhållningssätt till nedärvda kunskaper som vi har till vårt kulturarv i Norrbotten och Sápmi, inte minst duodji, säger Maria Ragnestam, konstnärlig ledare för Konstfrämjandet Norrbotten och curator för utställningen.

I utställningen visas blusar och traditionella dräkter från Moldavien tillsammans med verk av tre konstnärer som är baserade i Norrbotten. Rámavuol Elle Bigge, ursprungligen från norsk sida av Sápmi, nu hemmavarande i Kiruna. Hon visar ett samtida förhållningssätt till gaktin, den traditionella samiska kolten. Lena Ylipää från Lainio utforskar förlusten och återtagandet av ett språk genom sin personliga relation till meänkielin. Linn Lindström från Jämtön utanför Luleå arbetar med frågor om hur vårt förhållningssätt till nedärvd kunskap förändrats när stora delar av vårt lärande flyttat in i digitala rum.

Istället för ett linjärt berättande med en början och ett slut rör sig utställningen i cirklar där gårdag och morgondag blir en del av både bevarande och utveckling. Likheter lyfts, skillnader hyllas och bidrar till att stärka banden till platsen vi rör oss på, orden vi delar och handens kunskaper.

– Under processer av stor förändring blir de immateriella kulturarven och kunskaper som förs vidare genom generationer en viktig del av vardagen. Därför är det så spännande att prata om och lyfta det immateriella kulturarvet, för det handlar om sociala sammanhang och hur vi interagerar, säger Maria Ragnestam.

Med stöd från Norrbottens Hembygdsförbund arrangerades tre workshops i samband med öppnandet av utställningen, där deltagarna kunde ta del av processen att skapa en altiță och träffa konsthantverkarna från Moldavien. Samtidigt fanns möjlighet att ta med sig sitt eget hantverk och visa upp. Syftet med mötet var att lära av varandra och visa våra respektive traditioner och hantverk.

– Vi är väldigt glada att vi till utställningen kan skapa dessa möten och en arena för kunskapsutbyten tillsammans med hembygdsföreningarna, säger Hanna Isaksson, verksamhetsledare på Resurscentrum för konst och en av arrangörerna till projektet.

Text och bild – Pressmaterial

Visited 14 times, 1 visit(s) today