Filé i krämig tomatsås

skriv ut
4 portioner
  • ca 500 gr filé av valfri sort (animaliska eller växtbaserad)
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 burk passerade tomater
  • 1 buljongtärning
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 kruka basilika
  • 20 gr riven parmesanost
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Finhacka löken, pressa vitlöken och hacka basilikan.

Bryn filéerna i hälften av fettet, tills de får lite färg och stekyta. Lägg dem i en ugnssäker form.

Ha ner resten av fettet i stekpannan samt lök och vitlök. Fräs tills löken börjar bli mjuk. Tillsätt tomaterna, smula ner buljongtärningen, häll ner grädden och basilikan och blanda om. Låt koka ihop 4-5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över filéerna, strö över osten och gratinera i ugn ca 20 minuter eller tills filéerna är genomstekta.

Servera med ris och en sallad.

 

För er Viktväktare:

Mitt WW: Grön 19, Blå 11, Lila 11 för hela formen om man använder kycklingfiléer eller 8 Quornfiléer, 1 msk fett och 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till SP för ris.

 

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita