Filé i krämig tomatsås
4 portioner
- ca 500 gr filé av valfri sort (animaliska eller växtbaserad)
- 1-2 msk olivolja
- 1 gul lök
- 1 burk passerade tomater
- 1 buljongtärning
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl matlagningsgrädde
- 1 kruka basilika
- 20 gr riven parmesanost
- salt
- peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Finhacka löken, pressa vitlöken och hacka basilikan.
Bryn filéerna i hälften av fettet, tills de får lite färg och stekyta. Lägg dem i en ugnssäker form.
Ha ner resten av fettet i stekpannan samt lök och vitlök. Fräs tills löken börjar bli mjuk. Tillsätt tomaterna, smula ner buljongtärningen, häll ner grädden och basilikan och blanda om. Låt koka ihop 4-5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över filéerna, strö över osten och gratinera i ugn ca 20 minuter eller tills filéerna är genomstekta.
Servera med ris och en sallad.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 13 P för hela formen om man använder kyckling- eller Quornfiléer, 1 msk fett och 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till P för ris.
Points: 13 P för hela formen om man använder kyckling- eller Quornfiléer, 1 msk fett och 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till P för ris.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se