Du i Fokus
Mat & Dryck

Färska örter, sallater och potatis året runt från Svegro

skriv ut
1960 får Ingegerd och Thore Norman en idé om att ge stockholmarna tillgång till riktigt bra färska grönsaker och börjar köpa in produkter från trädgårdsföreningar och duktiga odlare runt om i Sverige. Företaget går bra och 1972 börjar de själva odla grönsaker på Thorslunda Gård i Färingsö, Ingegerds barndomshem. Första fröet hos Svegro är sått!

Det stannar dock inte vid ett litet grönsaksland, snart står ett stort växthus på plats. Där odlas både örter och sallat, året om. Idag finns inte bara ett växthus, utan flera gigantiska växthus sammanbyggda till ett enda stort. Hela familjen fortsätter att vara delaktiga, var och en på sitt sätt. Närproducerat, ekologiskt och kvalitet är fortfarande i fokus.

Nu utökar Svegro sitt örtsortiment med en ny spännande basilikasort, den grekiska basilikan. Örten har små, fina blad och gör sig lika bra i köksfönstret som i maträtter. De små bladen doftar kryddigt av nejlika och smaken påminner om den vanliga basilikan, men är mildare i tonen. Fina smakkompisar är tomat och olika ostar som fetaost, mozzarella eller ricotta. Örten ger även en härlig ton i mustiga grytor och gratänger och passar bra i sallader.

Nästan 60 år efter starten lanserar Svegro en helt ny produktkategori; Svegro Örtpesto. De kommer i smakerna basilika, grönkål och koriander. Örtpeston är gjord på räddade överskottsplantor från växthuset på Färingsö, vilket bidrar till att minska svinnet från Svegros odlingar. Peston är kallblandad och helt fri från nötter, onödiga tillsatser och konserveringsmedel. De nya produkterna blir de första att bära Svegros egen märkning ”Räddat grönt” som används för produkter baserade på räddade råvaror, och fungerar som en del i Svegros övergripande hållbarhetsarbete.

– Räddat grönt är vårt sätt att varsamt ta vara på det som odlas. Vid odling, skörd och packning kommer det alltid att finnas örter och blad som inte kan säljas. De håller precis samma höga kvalitet som resten av våra plantor men kan vara för små, eller i överskott. Dessa blad räddas nu genom att gå vidare till tillverkningen av vår goda örtpesto, med målet att bidra till minskat svinn i hela matkedjan, säger Kristin Orrestig, Produktionschef på Svegro.

Idag finns nästa alla tänkbara örter i Svegros växthus. Vi konsumenter köper hem en eller ett par krukor vid behov och med rätt skötsel kan de överleva även hemma hos oss. Per Norman, en av sönerna, ger oss skötselråd: Ta upp örten ur krukan och luckra upp rötterna. Återvinn krukan. Sätt örten i ny matjord. Placera den soligt (men helst inte i ett varmt fönster) och vattna rikligt. Den ska aldrig vara helt torr. Nyp av så många blad som du behöver.

Tomat- och rödbetssallad med grekisk basilika

4 portioner som tillbehör.

  • 2 tomater, skivade
  • 2 kokta rödbetor, skalade och skivade
  • 150 g fetaost
  • 1 kruka grekisk basilika, plockade blad
  • 3 msk olivolja
  •  havssalt
  •  nymald svartpeppar

Gör så här:

Lägg ut tomat- och rödbetsskivorna på ett fat. Placera osten ovanpå hel eller i mindre bitar och strö över basilikabladen. Ringla på oljan och krydda med salt och peppar. Servera till t ex grillat lamm, grillad kyckling eller på en buffé.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Recept – Svegro, Bild – Marlene Rindå Jikita & Pressmaterial

 

Visited 29 times, 1 visit(s) today