Du i Fokus
Dryck

The Dalmatian Dog 2018 – guldvin från Kroatien

skriv ut
I det bortglömda vinlandet Kroatien finns allt en vinälskare drömmer om – udda inhemska druvsorter, unik terroir och en tvåtusenårig vinhistoria. Här finns potentialen att producera fantastiska viner i världsklass. Därför grundades Testament Winery –  Kroatiens första svenskägda vingård, med målet att skapa Kroatiens bästa vin.

Den ca 50 hektar stora vingården växer på karga kalkstenskullar som sluttar ner mot Adriatiska havet i den ursprungsskyddade regionen Sjeverna Dalmacija (norra Dalmatien). När grundarna Robert Karlsson och Daniel Pasalic skulle namnge vingården sökte de efter inspiration i omgivningarnas historia och hittade att romarna för över 2 000 år lade grunden för Dalmatiens vintradition. Med namnet Testament Winery vill man lyfta fram detta stolta arv.

Juraj Sladić, är en av Kroatiens ledande vinmakare och ansvarar för såväl druvor som viner på Testament Winery. Han kommer från en av grannbyarna och växte bokstavligen talat upp bland druvorna på familjens vingård och är väl förtrogen med druvan Babić  [baabitj] som odlats här sedan urminnes tider och är en av de viktigaste druvorna på gården. Babić  har en kryddig, fruktig smak, med inslag av dalmatiska örter, körsbär, svartpeppar, skogshallon, timjan, blåbär och lakrits. Perfekt som grund till spännande viner.

The Dalmatian Dog

 

I gamla tider tjänstgjorde den kroatiska dalmatinern som hästarnas beskyddare när branddroskorna ryckte ut vid eldsvådor. Dalmatinern är stark, uthållig och intelligent. Dalmatinern är också den enda hund som ler genom att visa tänderna. Första vinet att lämna vingården döptes därför till The Dalmatian Dog och är det första vinet på druvan babić som någonsin tilldelats en prestigefylld guldmedalj i världens viktigaste vintävling Decanter World Wine Awards.

Vinet är rubinrött och har kryddig, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, rosépeppar, skogshallon, timjan, blåbär och lakrits. Smaken är kryddig och fruktig med fatkaraktär, inslag av körsbär, svartpeppar, skogshallon, timjan, blåbär och lakrits. Serveras med fördel vid 16 grader tillsammans med tex lamm med rikliga mängder örtkryddor, vitlök och olivolja.

En av Jurajs målsättningar var att göra ett vin som låter sig drickas, där en klunk leder till nästa. Ett vin för alla veckans dagar.

The Dalmatian Dog

Artnr. 2097
Pris 120 kr

 

Testament Babić

En annan av vingårdens vinnare är Testament Babić som är ett fruktigt rubinrött vin av handplockade ekologiska druvor.

Vinet har en tät, mörk färg och en kryddig doft med inslag av fat, körsbär, tobak, skogshallon, rosmarin, svarta oliver och lakrits. Smaken är kryddig med inslag av fat, körsbär, tobak, skogshallon, rosmarin, svarta oliver, peppar och lakrits.

Serveras med fördel vid 16 grader tillsammans med mogna ostar eller dalmatisk prosciutto. Ett perfekt grillvin.

Testament Babić har vunnit en silvermedalj i tävlingen Decanter World Wine Awards.

Testament Babić

Artnr. 73669
Pris 159 kr

 

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Martin Jikita, Bild – Testament Winery

 

Visited 55 times, 1 visit(s) today