Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Gunroom Navy Rum – prisbelönad Rom

skriv ut
Gunroom Navy RumGunroom Navy Rum deltog under våren i den årliga sprittävlingen San Francisco World Spirits Competition och blev där belönad med en guldmedalj. Sedan starten för 16 år sedan har tävlingen vuxit till att inte bara bli en av de största i sitt slag utan även den mest prestigfyllda. I årets upplaga var det över 1850 bidrag som skickades in.

Segmentet Navy Rum har sitt ursprung i den brittiska flottan där varje sjöman förr fick en daglig ranson av rom. En traditionell Navy Rum definieras utifrån tre kriterier. 1. Att det är en blandning av rom med olika ursprung från tidigare brittiska kolonier i Karibien och Sydamerika. 2. Att ett av ursprungen är från Guyana och att rommen därifrån är destillerad i de unika träpannorna. 3. Att alkoholhalten på den färdiga rommen ligger på minst 54,6 %. Detta för att man i forna tider inte ville riskera att krutet skulle bli verkningslöst ifall romtunnorna sprang läck. Rommen och krutet förvarades nämligen på samma plats under däck.

Namnet Gunroom kommer från befälhavarnas samlingsrum ombord på skeppen. Termen används även på svenska, Gunrummet, och kan liknas vid officerarnas vardagsrum.

Gunroom Navy Rum står sig lika bra på egen hand som en avec eller meditationsdrink, ren eller med ett par isbitar och en liten apelsinskiva eller som drinkingrediens. Doften öppnar med arrak, smörkola, rostade nötter och torkade aprikoser. Smaken följer doften men adderar vaxkaka, gräs, mjölkchoklad, romrussin och vanilj. Avslutet är mycket långt och klingar av i nästan gräddiga toner.

Gunroom Navy Rum finns tillgänglig via Systembolagets Beställningssortiment.

Artikelnr: 87339

Pris: 398 kr

Bild och text – Pressmaterial

 

Visited 80 times, 1 visit(s) today