Du i Fokus
Dryck

Eld och rök – två finska lejon från Teerenpeli Distillery

skriv ut
Världens bästa whiskyproducent 2020, Teerenpeli lanserar nu två finska singel malt whiskys av toppklass, Teerenpeli KULO och Teerenpeli SAVU finns numera i beställningssortimentet.

På andra sidan Östersjön i Lahtis puttrar pannorna vid Teerenpeli Distillery, detta destilleri som gått från klarhet till klarhet, från okänd till världskänd och nu sedan IWSC krönte dem till årets whiskyproducent 2020 har de nu helt klart stjärnstatus.

Teerenpeli Distillery grundades 2002 och har hänfört whiskyvärlden sedan dess och när efterfrågan blev större på deras produkter så byggdes ett nytt destilleri strax utanför stadskärnan 2015. Detta destilleri visar att med finsk sisu, skotska pannor och yrkesskicklighet kan man uträtta under.

De whiskys som nu släpps på den svenska marknaden är Teerenpeli KULO Single Malt Whisky som är en sjuårig sherryfatslagrad singel malt baserad på Teerenpelis lätt rökiga recept och har med sin stil och genuina karaktär utmärkt sig internationellt genom att kamma hem guld med 98 poäng vid den senaste IWSC galan. Till färgen är KULO som smältande farinsocker och i doft och smak finner man en elegant rökighet med toner av aromatiska russin, detta ger whisky en rondör utöver det vanliga.

Samtidigt släpps Teerenpeli SAVU Single Malt Whisky vilket är en vacker gyllengul skapelse som med fräscha fruktiga plommontoner och distinkt rökighet gör intryck av sällan skådat slag. Även SAVU är baserad på ett rökigt recept men här har 80% av whiskyn lagrats på ex-Bourbonfat och 20% på PX sherryfat vilket ger whiskyn en distinkt sherrysötma. Även SAVU tog hem guld på senaste IWSC galan och satte verkligen finsk whisky på världskartan.

Namnen till whiskyn kommer från finska termer inom svedjebruket och KULO representerar elden man bereder marken med och SAVU är röken som kommer från detta urtida sätt att skapa ny odlingsbar mark.

Företaget Teerenpeli är en familjekoncern baserad i Lahtis som bedriver verksamhet inom restaurang, bryggeri och destillerinäringen. Företaget ägs av Anssi och Marianne Pyysing och de driver tio restauranger runt om i Finland samt Teerenpeli Brewery & Distillery.

Teerenpeli KULO Single Malt Whisky

500 ml
50,7 %
749 kr
Nr:5021602

Teerenpeli SAVU Single Malt Whisky

500 ml
43,0%
599 kr
Nr: 5022702

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 35 times, 1 visit(s) today