Du i Fokus
Dryck

3 varianter på Äggtoddy

skriv ut

Dags att planera mat och drycker inför helgen. Här finns tips på tre varianter på Äggtoddy, en med Michter’s Bourbon, en med Negrita Dark och en med Anée calvados.

Äggtoddy är en riktig klassiker men ibland något bortglömd. En varm Eggnog passar utmärkt efter en frisk promenad. De två kylda varianterna passar fint både som välkomstdrink och i stället för dessert efter en härlig middag.

Michter’s Eggnog – Äggtoddy med bourbon

Eggnog, eller äggtoddy, en klassiker till påsk och jul men ärligt talat, den funkar ju alla tider på året. Inte minst när du gör den på riktigt fin bourbon. Älskar du inte muskotnöt? Då kan du använda kanel istället.

Till 2 drinkar:

1 ägg
1,5 msk strösocker
1,5 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
2 krm mald muskotnöt
8 cl Michter’s bourbon
Kanel och socker till glasen

Gör så här:

  1. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Hetta samtidigt upp mjölk, grädde och muskot.
  2. När mjölken nästan kokar, ta från plattan och häll i pö om pö i äggfluffet. Vispa samtidigt hårt.
  3. Ställ kallt och låt mjölkblandningen bli helt kyld.
  4. Blanda lika delar kanel och socker på en assiett och fukta glaskanten med vatten på pekfingret innan du trycker glaset mot sockret. Sockra minst halva glaset.
  5. När mjölkblandningen är helt kall, häll 4 cl bourbon i varje glas, vispa upp mjölkblandningen med elvisp och toppa upp varje drink med den.
  6. Skopa upp lite av skummet på varje drink.

    Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon

    Nr 587 · Flaska · 700 ml · 45,7 % · Pris: 599 kr


Äggtoddy med apelsin och rom

Den här varianten på eggnog/äggtoddy blir extra frisk och fruktig tack vare färkspressad apelsinjuice. Mörk rom blir perfekt i den här drinken.

Till 2 drinkar:

1 ägg
1,5 msk strösocker
1 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
1 dl färskpressad apelsinjuice
8 cl Negrita Dark

Gör så här:

  1. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Hetta samtidigt upp mjölk och grädde.
  2. När mjölken nästan kokar, ta från plattan och häll i pö om pö i äggfluffet. Vispa samtidigt hårt.
  3. Ställ kallt och låt mjölkblandningen bli helt kyld.
  4. När mjölkblandningen är helt kall, tillsätt apelsinjuice och vispa med elvisp.
  5. Häll 4 cl Negrita Dark i varje glas och toppa upp varje drink med mjölkblandningen.
  6. Skopa upp lite av skummet på varje drink.

    Negrita Dark

    Nr 563 · Flaska · 350 ml· 37,5 % · Pris: 132 kr

Äggtoddy med calvados

Äggtoddy/Eggnog kan göras med många sorters sprit, men här väljer vi en fruktig calvados som ger en fantastiskt balanserad drink. Perfekt efter en rejäl långpromenad.

Till 2 drinkar:

3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 äggulor
3 msk socker
8 cl calvados, t ex Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins
Rivet apelsinskal eller riven muskot

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur frön med en kniv.
  2. Värm upp mjölk och grädde med den delade vaniljstången + frön.
  3. Vispa äggulor och socker pösigt i en kanna.
  4. Häll över hälften av mjölken genom en tesil. Vispa igen. Häll över resten och vispa upp ett bra skum.
  5. Mät upp 4 cl calvados i två glas. Häll över gräddmjölken och skopa upp skum på toppen.
  6. Riv över apelsinskal eller muskot och servera genast. Gärna med en sked med sugrör.

    Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins

    Nr 112 · Flaska · 500 ml · 40 % · Pris: 232 kr

Text, recept och bild – Moestue & Cask

Visited 28 times, 1 visit(s) today