Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Anakronisterna – definitivt En revy utan like

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

En anakronism är något som fanns förr och som fortfarande finns, men som inte borde finnas. Det låter krångligt, men reder ut sig när Per Andersson, Claes Eriksson & Andreas T Olsson reder ut begreppen i “Anakronisterna – En revy utan like”. Eller blir det kanske bara krångligare?

Claes Eriksson räckte ut en hand till Per Andersson och Andreas T Olsson för ett samarbete om ett ämne han funderat på under en tid. Claes fick en gång benämningen “anakronism” i en recension och spann vidare på ordet, snurrade runt det några gånger och ut kom idén till en show. Tillsammans med Andersson och Olsson har de skapat en slags revy med klassiska satir, sång, sketcher och monologer. De har dessutom en alldeles egen husorkester i form av pianisten Per Johansson.

De tre lekkamraterna kan tyckas rätt olika. Eriksson är den lite mer tillbakadragna komikern som inte säger så mycket, men som utlöser gapskratt. Andersson säger desto mer, hörs och syns och tar plats. Olsson är lite mer som Eriksson, blir som en länk mellan de två andra och ger en balans till trion. Tillsammans blir de en dynamisk grupp, där alla på sitt sätt blir en viktig del i showen.

Det är fyndigt, roligt och med intelligenta dialoger, men spretar en hel del. Den röda tråden är svår att hitta i några av numren som skulle kunna strykas eller kortas. Vissa skämt dras lite för långt och lite för länge. Det känns lite som roliga timmen i skola, där aktörerna ibland har roligare än publiken. Men som tidigare sagt är det intelligenta texter som handlar om både dåtid och nutid. Här raljeras med det moderna samhället och fördomar, medan en allvarligare ton tar upp utbrändhet och ensamhet.

Scenen är en enorm bokhylla som är fylld med alla attiraljer som behövs under showen. Klädbytena är många, för att inte tala om byten av huvudbonader – de är oräkneliga. Bara första numret har mer än 20 olika karaktärer! Vi möter Budet, Chihuahua-Tommy, Varmkorven, Matteläraren och många, många fler. Alla tillskruvade på ett både roligt och träffsäkert sätt.

“Anakronisterna” är aktuellt, satiriskt och stundtals lite tramsigt och publiken älskar det! En tidlös revy som ger oss ett minne av dåtiden, på väg in i framtiden. Allt var definitivt inte bättre förr.

Ett litet aber när det gäller längden på showen. Säger man att den är 100 minuter så ska den också vara det. Premiären blev 20 minuter längre, vilket kan leda till problem om man tex betalat för parkering eller beställt taxi.


Föreställningen uppges vara ca 1 timme och 40 minuter, utan paus

URPREMIÄR 4 april 2024 på Intiman i Stockholm. Spelas torsdag-lördag t o m 11 maj 2024.


Text – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Bild – Christoffer Bendixen

Visited 560 times, 1 visit(s) today