Du i Fokus
Bakning

Runebergstårta – “Runebergare”

skriv ut

Den 5 februari firas Runebergsdagen stort i Finland. Nu har bakelsen börjat poppa upp lite här och där även i Sverige. Vi har självklart också testat och bjuder på ett av alla de recept som finns.

Johan Ludvig Runeberg var Finlands nationalskald, han föddes i Jakobstad just den 5 februari 1804. Det var hans fru Fredrika som serverade honom en bakelse varje dag enligt sitt eget recept från 1850.

1 ℔ smör, 1 ℔ mjöl, 1 ℔ socker, ¼ ℔ sötmandel och ¼ ℔ dito bitter, 2 st ägg. Mandeln, oskollad, stötes men ej fin, knådas mycket, mycket väl på bordet, kaflas ut som vanlig tortdeg något tjockare än till vanliga tårtor. Urtages med runda bläckformer utan botten och gräddas med dem på spjell, i icke mycket stark värme, tills de blir ljusbruna, hvapå de med form ställas på degen och uttryckes sålunda att den råa skifvan blir under och den gräddade på, hvar efter man ofvanpå den gräddade delen lägger af rå smet en krans omkring och ett dubbelt kors ovanpå samt litet syllt deremellan, allt in i formen. Smörjes med äggula och sättes åter i ugnen.

Vårt recept bygger på originalet, men är något förändrat.

Ca 15 bakelser
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 dl mald mandel
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl ströbröd
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • några droppar bittermandelarom
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde

Fyllning och dekoration

  • 1 dl florsocker
  • 0,5 msk vatten
  • 1-2 dl hallonsylt
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa smör och socker i en bunke. Tillsätt sedan ett ägg i taget medan du fortsätter vispa.

Blanda de torra ingredienserna, ha i detta samt grädden och bittermandeln och blanda ordentligt.

Fördela smeten i formar, fyll till ungefär 3/4.

Gör en fördjupning i varje bakelse och fyll med hallonsylt.

Baka mitt i ugnen, ca 13-15 minuter.

Låt svalna helt.

Blanda florsocker och vatten till en tjock glasyr.

Gör en fin ring av glasyren och fyll på med mer sylt innanför ringen.

Servera helst rumsvarma.



Recept – Pethra Billing/SPAAKS Konditori, Bild – Marlene Rindå Jikita


Visited 89 times, 1 visit(s) today