Du i Fokus
Resor

Vildmarkståget 2024 – Två resor, två årstider, två olika upplevelser

skriv ut

Inlandsbanan är ett 130 mil långt äventyr, från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr. Längs vägen möter man både tama och vilda djur, storslagen natur och en spännande historia. Nu kan du möta våren eller hösten på en alldeles särskilt tur, medan du reser med stil.

Inlandsbanan och Järnvägsmuseet i Gävle erbjuder under 2024 två unika tågresor med avstamp i årstidernas variationer. Möt vårvintern eller upplev höstens sprakande färger med Vildmarkståget, en resa med helpension i äkta historisk klass och stil.

Gemensamt för resorna är att de sker i bekväma 1:a klassvagnar från 40-, 50- och 60-talet inklusive restaurang- och barvagn. Ombord lagas och serveras lunch och middagar av tågets egna hovmästare och köksteam. Erfarna reseledare guidar genom landskapen och platserna tåget passerar och stannar vid. Dragkraften står ånglok, ellok och diesellok för under olika sträckor av resorna.

– Autentiska upplevelser och vällagad mat i historisk tågatmosfär står i fokus på våra resor med Vildmarkståget. Det som skiljer vår- och höstresan förutom årstiderna är resrutten och besöksmålen, säger Therese Fanqvist, Destination Inlandsbanan.

Den första resan går av stapeln i april i samband med Valborg och dess välkomnande av våren. Tåget avgår från Stockholm för vidare färd mot Åre, där hotellboende intill Åresjön väntar. Resan går sedan vidare norrut med ånglok från Östersund till Jokkmokk, Gällivare, Kiruna och Abisko. Med besök på bland annat Ishotellet i Jukkasjärvi, Abiskos fjällstation samt Nutti Sámi Siida, center för samisk kultur.

Den andra och sista resan för året går i början av september och kommer bli en naturens färgexplosion där tåget stannar och passerar hela fyra världsarv – Laponia, Gammelstads kyrkstad, Hälsingegårdarna och Höga kusten. Resan startar i Stockholm med sikte mot Inlandsbanans sydligaste destination Kristinehamn, tåget går sedan vidare norrut längs hela Inlandsbanans sträckning för upplevelser i Östersund, Gällivare och Kiruna.Text och bild – Pressmaterial


Visited 75 times, 1 visit(s) today