Du i Fokus
Hälsa & Motion

Så hittar du kärleken enligt dejtingexperten

skriv ut

Var femte singel vill fokusera på att hitta en seriös relation under 2024. De svenska singlarna verkar vara redo att hitta sin andra hälft. Match dejtingexpert delar med sig av sina bästa råd på hur man träffar den rätta.

Ett nytt år med nya möjligheter – 2024 kommer med chansen att träffa den rätta, vilket singlarna planerar att ta vara på. Var femte (22 procent) säger att de vill fokusera på att hitta en seriös relation under året. Det visar en undersökning från Match.

De svenska singlarna verkar vara redo att hitta sin andra hälft, men de är också målinriktade och låter bli att stressa. Varannan (55 procent) uppger nämligen att de känner sig själv väl och vet vad de vill ha. Dryga två av tre (69 procent) vet dessutom exakt vilken typ av relation de är ute efter när de registrerar sig på dejtingsajter eller appar. Nästan lika många (62 procent) säger också att de inte lägger någon press på sig själv över sin situation som singel.

Att singlarna inte lägger någon press på sig själva kan hänga ihop med att en stor majoritet (74 procent) är nöjda med vem dem är. Men att hamna där har krävt en del ansträngning, var tredje (30 procent) säger att de har pratat med en psykoterapeut eller psykoanalytiker för att lära känna sig själv bättre, var fjärde (25 procent) följer konton på sociala medier om psykisk hälsa och var femte (19 procent) har förkovrat sig i artiklar om ämnet på internet.

– Det är väldigt positivt att de flesta singlarna tycker om sig själva och vet vad de vill ha för relation. Det förenklar för att i framtiden kunna skapa en sund relation med en partner, säger Jacqueline Joo, Match dejtingexpert.

Så här ska relationen vara – och här träffas singlarna

Det finns några saker som väger tungt när det kommer till vilken typ av relation som singlarna vill leva i. Högst värderas äkthet (70 procent), omtänksamhet (65 procent) och stabilitet (62 procent). Men det är inte enbart trygga egenskaper som ska prägla relationen, rolig (56 procent) och romantisk (51 procent) ligger också i toppen. En ”eldig” relation är dock inte lika eftersökt (16 procent)**.

Men hur träffar man någon ny som singel? Dejtingbarometern 2023 visar att under de senaste tre månaderna har drygt var fjärde (26 procent) träffat personer via dejtingappar. Andra sätt är också genom gemensamma vänner (16 procent), på sin arbetsplats (11 procent) eller via hobbies och intressen (8 procent).

Dejtingexperten: Så här hittar du kärleken 2024

För att hjälpa de svenska singlarna som vill hitta kärleken under 2024 ger Jacqueline Joo, Match dejtingexpert, sina bästa råd.

  1. Utmana dig själv

Går du vanligtvis efter vissa typer av personer utan framgång? Utmana dina fördomar och träffa någon som du vanligtvis kanske inte hade träffat. Kanske blir du överraskad!

  • Fortsätt att utvecklas

Fortsätt eller börja arbeta på din personliga utveckling, en vacker kärlekshistoria behöver ofta två stabila parter som kan sätta gränser och kommunicera.

  • Lägg inte ner tid på personer som inte förtjänar det

Lämna personer i det förflutna som slösar din tid. Är personen svår när ni inte ses? Svarar inte på dina meddelanden på flera dagar? Ger oklara signaler? Gör dig själv en tjänst och gå vidare. Är det meningen att det ska bli ni två så kommer det hända ändå.

  • Tillåt dig själv att vara sårbar

Det är svårt att släppa in någon utan att tillåta sig själv att vara emotionellt öppen och sårbar. Det är för många otäckt men nödvändigt; utan att riskera att bli sårad är det omöjligt att hitta kärleken. Gå gärna till en coach eller terapeut för att få vägledning i hur du öppnar dig på ett sätt som känns bra för dig.

  • Se över dina mönster

Ibland får du dejtingtorka. Då behövs ofta en paus – och en förändring! Att förändra din dejtingprofil och hur du kommunicerar med andra singlar kan vara väl investerad tid för att attrahera nya personer du inte fått kontakt med förr.


Text – Pressmaterial, Bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 68 times, 1 visit(s) today