Amerikansk pumpapaj
8-10 bitar
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 125 gram smör
- 1 äggula
Fyllning
- 4 dl grovhackad pumpa t ex butternut eller muscatpumpa
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 1 krm salt
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl vispgrädde
Topping
- 2 msk socker
- ½ msk smör
- 1 krm salt
- ½ dl pumpakärnor
- Vispad grädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Börja med pajdegen:
Hacka ihop 3 dl vetemjöl, 2 dl strösocker och 125 gram smör till en grynig massa. Tillsätt 1 äggula och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en ugnssäker form, ca 24 cm i diameter. Låt pajen vila i kyl ca 30 min.
Börja med fyllningen genom att koka 4 dl grovhackad pumpan i lättsaltat vatten 5-8 min. Häll av vattnet i en sil, pumpan ska vara väl avrunnen.
Mixa pumpan till puré och låt den svalna något. Tillsätt 2 ägg, ett i taget. Blanda ner 2 dl strösocker, 1 tsk malen kanel, 1 tsk malen ingefära, 1 krm salt, 2 msk vetemjöl och 2 dl vispgrädde och häll allt i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 min. Låt kallna!
Topping
Smält 2 msk socker gyllene i en stekpanna. Sänk värmen och tillsätt ½ msk smör, 1 krm salt och ½ dl pumpakärnor. Rör om och fräs tills pumpakärnorna är gyllene. Häll upp på bakplåtspapper och separera dem med två gafflar. Låt svalna. Toppa pajen med vispad grädde och de kanderade pumpakärnorna.
För er Viktväktare:
Mitt WW: Grön 210, Blå 204, Lila 204 för hela pajen, om man gör enligt originalrecept. Grön 115, Blå 109, Lila 109 för hela pajen om man tar sötströ istället för strösocker. Lägg till SP för den mängd grädde som läggs på toppen.
Recept och bild – Arla