Kaninfaktorn – intelligent deckare med filmkontrakt

skriv ut
Antti Tuomainen är välkänd författare i Finland. Han har ett antal deckare bakom sig, flera nominerade och vinnare till utmärkelser över hela världen. Nu släpps Kaninfaktorn i Sverige, som redan har filmkontrakt i USA med Steve Carell i huvudrollen.

Kaninfaktorn beskrivs som en humoristisk deckare. Intelligent är nog en ännu bättre beskrivning. Antti Toumainen har något särskilt i sin penna och måste tycka väldigt mycket om siffror. Hans karaktär Henri Koskinen är nämligen ovanligt bra på just siffror. Han är inte särskilt rolig, men blir rolig på ett lågmält och humoristiskt sätt.

Henri Koskinens älskar det förutsägbara. Han blir oväntat arbetslös, samtidigt som han får beskedet att hans bror Juhani är död och att han ärvt broderns kaotiska äventyrspark Skoj-ohoj. Hans ordnade och ensamma tillvaro som försäkringstjänsteman skakas om rejält. Horder av skrikande barn, en brokig skara anställda och våldsamma indrivare av broderns spelskulder blir en regelrätt mardröm.

Men i parken finns också den förtjusande driftansvariga Laura. Snart inser Henri att både parkens överlevnad och hans eget liv hänger på en skör tråd. Men också att han kan ha ett liv fyllt av äventyr och kärlek framför sig, om han bara vågar. Han har bra lite att ordna upp först, bla en kropp i en frys som inte borde vara där.

Kaninfaktorn är en händelserik historia med både spännande torpedjakter, ekonomibrott, mord, lögner, humor och kärlek. Henri är otroligt intelligent men inte så smidig, kanske man kan säga. Han kan allt om siffror och kan läsa sig till hur saker och ting skall göras och fungerar, men det där med personkännedom, vänskap, kallprat, kvinnor och kärlek – de pusselbitarna behöver slipas till lite. Boken är otroligt underhållande och man måste ju bara få veta hur allt ska läsa sig, så man sträckläser.

Att det redan finns filmkontrakt är inte alls konstigt och att Steve Carell ska göra huvudrollen är inte heller konstigt. Tvärtom! En underhållande bok, som kommer att göra sig bra på filmduken!

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Romanus & Selling & Ville Juurikkala

 

One thought on “Kaninfaktorn – intelligent deckare med filmkontrakt

Comments are closed.