Du i Fokus
Mat & DryckResor

5 lokala smakupplevelser på Balearerna

skriv ut
På ögruppen Balearerna, som inkluderar öarna Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera, väntar genuina matupplevelser och lokala produkter. På Menorca får gastronomi extra fokus under året, då ön har utnämnts till European Region of Gastronomy 2022.

Det baleariska köket kännetecknas av autenticitet, kvalitet och tradition och som besökare kan man se fram emot att njuta av smakfulla måltider i form av bland annat gryträtter, färska sallader, kryddstarka korvar och söta desserter.

Här är fem av de mest populära maträtterna inom ögruppen.

Arròs brut

Arròs brut är en traditionell mallorquinsk risrätt bestående av lök, tomater, ris, svamp och kött. Direktöversatt betyder namnet på rätten ”smutsigt ris”, eftersom det tillagas med överskottsvatten från annan matlagning. Rätten innehåller även en speciell sammansättning av kryddor, bland annat paprika, saffran, kanel, muskotnöt och peppar.

Escaldums

Escaldums är en traditionell gryträtt med ursprung på Balearerna. Grytan innehåller kalkonbröst, lök, tomater, vitlök, cognac, olivolja, kryddor, mandlar eller pinjenötskärnor. Alla ingredienser rörs ihop och tillagas i en stor gryta.

Greixonera

Greixonera är en traditionell dessert från de Baleariska öarna. Desserten lagas av rester från ensaimada; ett sött wienerbröd som är format som en spiral. Resterna rörs ihop tillsammans med mjölk och ägg till en brödpudding, som sedan gräddas tills den är fast och fått en gyllene färg. Det är även vanligt att bakverket kryddas med kanel eller citronskal. Även om rätten kan knytas till alla de Baleariska öarna, är det en dessert som är särskilt populär på Ibiza. Ön har till och med en egen variant som kallas Flaó.

Trempó

Trempó är en uppfriskande sommarsallat från Mallorca med tomater, lök och mallorquinska gröna paprikafrukter. Grönsakerna hackas, dressas med olivolja och kryddas med salt. Trempó serveras ofta med lantbröd och oliver som tillbehör.

Sobrassada

Sobrasada är en typisk mallorquinsk korv, som sägs vara den korv som det äts mest av på Mallorca. Sobrasada är en mogen och lufttorkad korv av griskött som är röd-orange i färgen och aningen stark. Kryddningen med spansk paprika är det som ger korven dess karaktäristiska smak och färg.

På Menorca får gastronomi extra fokus under 2022. Ön har officiellt utnämnts till European Region of Gastronomy 2022. Under året kommer därför Menorca att stå värd för mer än 50 arrangemang som riktar sig till matintresserade, bland annat vinmässan “Menorca Wine Fair” i april och “Tapas and Foodtruck Fair” i maj, där besökare kan gå på upptäcktsfärd bland olika tapas- och restaurangvagnar.

 

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 55 times, 1 visit(s) today