Du i Fokus
Hem & Inredning

Trendiga kaktusar

skriv ut
Det finns inte många växter som är så lättskötta som kaktusen. Kaktusar passar in hos den som vill omge sig med trendiga växter, men som inte har så mycket tid för växtvård.

5 anledningar att älska kaktusar

  • Kaktusar är lättskötta. Lite vatten och ljus är allt som behövs.
  • Den unika formen och strukturen gör kaktusen till en dekorativ inredningsdetalj.
  • Kaktusar passar in i alla stilar vare sig det är ett färgrikt, romantiskt eller strikt hem.
  • De är lika fina flera tillsammans i grupp, på rad eller som solitär.
  • Kaktusar är lättplacerade. Blanda krukor och kaktusar i olika storlekar, mönster och material.

Placering
Kaktusar är vana vid samma klimat som vi har i våra bostäder och klarar sig utmärkt i normal rumstemperatur, helst på en ljus plats.

Vattning
Vattna rejält och låt sedan jorden torka lätt före nästa giva. Kaktusar tål inte att stå i vatten. Vill man få kaktusen att blomma ska man ställa den svalt under vintern, men fortfarande ljust.

Omplantering
De kaktusar du köper i pyttesmå krukor förblir rätt små. Men om du planterar om dem, då kan de bli praktfulla exemplar. Plantera om dem i en lite större kruka i kaktusjord eller annan sandblandad jord.

Kaktusar är genialiska och intressanta växter. Deras form varierar från hängande och pelare till klot och den formen är idealisk – den rymmer mycket reservvatten och den har liten yta att avdunsta från. Vattnet är dyrbart för kaktusarna, som växer där det råder långa torrperioder, avbrutna av korta regnperioder.

För att minska avdunstningen fäller de sina blad och för att skydda sig mot den brännande solen är de försedda med skuggande taggar, hår, råsar och ibland med ett korkskikt.

Rotsystemet är grunt och utbrett. Också en mening med det! Då kan rötterna snabbt fånga upp det näringsrika regnvattnet, när det äntligen kommer.

 

Text och bild – Blomsterlandet

Visited 15 times, 1 visit(s) today