Du i Fokus
Hem & Inredning

Teakrot – miljösmart spillmaterial till vackra möbler

skriv ut
Homezan designar och tillverkar kvalitetsmöbler av hållbara naturmaterial som teak, rotting och bambu. Möblerna är med både rustik, klassisk och modern design som passar såväl i lantlig inredning som i ett modernare hem. Alla möbler är tillverkade för hand av kunniga möbelsnickare – därför är varje produkt helt unik.

Homezans grundidé är att skapa unika och funktionella möbler, grundarna upplevde själva att det var svårt att hitta möbler och produkter som passar en mer personlig inredningsstil och att utbudet av möbler på marknaden var ganska likriktat och småtråkigt. Steg för steg föddes därför tanken på att själva bygga något helt nytt – ett möbel- och inredningsföretag med 100 procent fokus på design, kvalitet och unika produkter.

Rötter från teakträd är ett av de mest spännande material som Homezan.se använder i sina möbler och heminredningsprodukter. Teakrot är ett spillmaterial som blir över när man avverkat träd för annan produktion. Man gräver sedan helt enkelt upp roten, rengör och preparerar den för att använda den till ännu fler produkter.

– Det som är extra spännande är att det är rotens individuella form som får styra vad den ska användas till och hur produkten kommer att se ut, berättar Jerry Friberg, VD för Homezan.

Det finns flera skäl till att använda teakrot som material:

Unika produkter
Teakroten ger oss möjlighet att skapa helt unika produkter där designen går ut på att ta vara på det organiska, naturliga utseendet hos roten och låta det spela huvudrollen i produkten. Det blir produkter som ger en rustik, naturnära och smått exotisk touch till heminredningen.

Hållbart material
Teakrot är ett oerhört hållbart material, precis som teakträ generellt. Teaken innehåller en naturlig olja som skyddar och bevarar materialet och gör det beständigt mot väder och vind. Därför är teak också ett utmärkt material för utemöbler.

Miljösmart spillmaterial
En annan viktig anledning till att använda teakrot är miljön. Det är ett smart och miljövänligt sätt att ta vara på spillmaterial som annars inte kommer till nytta. De här teakrötterna har legat i skogen ibland i upp till hundra år utan att någon har brytt sig om dem. Men det är inte bara att plocka upp dem, allt teakträ kräver FSC-certifiering, så du måste ha din certifiering på plats innan du börjar jobba med teakrötter.

Homezans produkter av teakrot är alla handgjorda av kunniga möbelsnickare som noggrant väljer ut vilka rötter som kan användas till vilka produkter. Bland Homezans produkter av teakrot hittar du bänkar, bord och pallar samt vackra träskålar och andra inredningsprodukter.

– Vi har märkt en stor efterfrågan på de här produkterna av teakrot, därför lägger vi mycket fokus på att ta fram nya modeller och varianter för att utöka sortimentet successivt. Just nu har vi fått in ännu fler spännande soffbord och pallar i olika storlekar och former, avslutar Jerry Friberg. 

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 23 times, 1 visit(s) today